Visa-PayWaveKompanija Visa objavila je danas da je dala odobrenje smartphone uređajima koji dolaze iz kompanija Samsung, LG i RIM da mogu koristiti njenu novu Visa payWave tehnologiju, kako bi napravila još veći iskorak prema što bržem usvajanju NFC plaćanja i usluge na mobilnim uređajima.

Kompanija je dala certifikat telefonima Samsung Galaxy SII, LG Optimus NET NFC, BlackBerry Bold 9900,BlackBerry Bold 9790, BlackBerry Curve 9360 i BlackBerry Curve 9380, dodavši ih na Visa popis sukladnih proizvoda za plaćanje koji se mogu koristiti u financijskima institucijama za obavljanje plaćanja.

Proizvođači mobilnih uređaja, mobilni operateri i trgovaci treba da se udruže sa financijskim institucijama kako bi mogli potrošačima da ponude funkcionalnost mobilnog plaćanja koji nudi Visa. Kompanija Visa nastavlja da širi mrežu svojih beskontaktnih terminala za plaćanje a po prvi put u povjesti će ma Olimpijskim Igrama u Londonu 2012 godine, tehnologija beskontaktnog plaćanja biti implementirana na svim takmičenjima i svim borilištima tako da će posjetioci na Olimpijskim Igrama moći plaćati sa svojim uređajima koji imaju NFC mogućnost a na taj popis sada treba dodati i ​​smartphone uređaje kompanija Samsung, LG i RIM.

U SAD-u, mobilni operateri Verizon, AT & T i T-Mobile potpisali su sporazum kako bi oformili servis za NFC plaćanje pod nazivom ISIS, koji je dobio podršku najvećih kompanija koje se bave kreditnim karticama kao i najvećih smartphone proizvođača.

Sa jednim ovakvim smartphone-om bit ćete u mogućnosti da koristite Visa payWave aplikaciju ispred sada već mnogobrojnih terminala za plaćanje koji su instalirani u mnogim prodajnim mjestima širom svijeta.