Jerry-Yang-napustio-YahooSuosnivač i bivši izvršni direktor Jerry Yang podneo je ostavku na sve svoje pozicije u kompaniji Yahoo. Konkretno, on je napustio poziciju u Bordu Direktora kompanije Yahoo, Bordu Direktora Yahoo Japan i Bordu Direktora Alibaba Group Holding.

Jerry Yang i David Filo osnovali su kompaniju Yahoo 1995 godine. Od marta 1995 godine Jerry Yang je član Borda Direktora kompanije. On je takođe bio i izvršni direktor kompanije od juna 2007 do januara 2009 godine, kada ga je zamenila Carol Bartz.

Yahoo je bio vodeći Web portal do sredine 2000-tih, kada je Google počeo jača, zahvaljujući svom superiornom pretraživaču, koji je omogućio Google-u dominantnu poziciju na ovom velikom i izuzetno profitabilnom tržištu oglašavanja u pretrazi.

Terry Semel, koji je bio izvršni direktor Yahoo-a od 2001 godine, konačno je dobio otkaz sredinom 2007 godine. Već tada je bilo vidljivo da je moć sa tradicionalnih portala kao što su Yahoo, AOL i Microsoft-ov MSN-a prevagnula na stranu Google-a.

U tom trenutku, Jerry Jang uzima na sebe odgovornost preuzimajući vođstvo kompanije. Šest meseci nakon preuzimanja dužnosti izvršnog direktora Jerry Yang se suočio sa pokušajem neprijateljskim preuzimanjem od strane Microsoft-a. Microsoft je na kraju odustao, nakon što je njegova ponuda od 40 milijardi dolara odbijena, ali kasnije se pokazalo da je ova drama koja je trajala nekoliko meseci uspela da izbaci iz koloseka i Janga i kompaniju Yahoo koja od tada proživljava veoma teška vremena u borbi da sačuva svoje poslovanje.

Moje vreme u kompaniji Yahoo, od osnivanja pa do danas, obuhvata neka od najuzbudljivijih i najboljih iskustava u mom životu. Međutim, došlo je vreme da se posvetim nekim drugim interesovanjim izvan Yahoo-a. Napuštajući kompaniju koju sam osnovao pre skoro 17 godina, ipak sam entuzijasta nakon imenovanja bivšeg predsednika PayPal-a Scott Thompson-a za izvršnog direktora jer znam da će on sa svojim sposobnostima i uz podršku celog tima koji vodi kompaniju, povesti Yahoo u uzbudljivu i uspešnu budućnost,

navodi u svojoj ostavci Jerry Yang.