alibabaKineski e-Commerce gigant Alibaba Group iznela je predlog da otkupi dionice svoje B2B platforme Alibaba.com koje u u vlasništvu nekih investitora. Alibaba Group, koja je vlasnik 73 odsto Alibaba.com, nudi investitorima 1.74 dolara po akciji što je ista cena kao i 2007 godine kada se kompanijinim dionicama trgovalo na berzi. Ovaj otkup 23% dionica kompaniju će koštati oko 2,5 milijardi dolara.

Inače, Allibaba.com je prijavila pad profita u četvrtom kvartalu, po prvi put u poslednje dve godine. Alibaba.com, koja povezuje Kineske firme sa prekomorskim kupcima, prijavila je pad zarade od 6 odsto, 61.3 miliona dolara, u poslednja tri meseca 2011 godine.

Alibaba.com se vodila jednostavnom logikom poslovanja, fokus na brzo povećanje broja kupaca kako bi se maksimovalizovala online zarada. Međutim, prošle godine Alibaba.com je odlučila da promeni svoju strategiju i fokusira se na poboljšanje iskustva kupovine na sajtu. Tada je to obrazlagano isplativošću na duži vremenski period, i potrebom za dodatna ulaganja u svoje poslovanje.

Ova najava moguće privatizacije Alibaba.com dolazi samo nekoliko dana nakon što su se pojavile informacije da Yahoo pregovora sa predstavnicima kompanija Alibaba i Softbank Corp, koja je jedan od suvlasnika Yahoo Japan, oko prodaje svog udela od 43% u Alibaba Group. Predstavnik kompanije Alibaba, međutim, naglašava da predlog za privatizaciju nema nikakve veze sa bilo kakvim razgovorima sa Yahoo.

Inače, ovaj paket od 43% vlasništva Yahoo je 2005 godine platio milijardu dolara.

Osim međunarodnog e-commerce sajta Alibaba.com Alibaba Group poseduje i e-commerce sajt Taobao kao i servis za online plaćanje Alipay.

Trgovanje Alibaba.com dionicama na berzi u Hong Kongu suspendovano je 9 februara.