tipkanje-Brailleovim-pismomSkupina znanstvenika sa Georgia Tech kreirala je novi softvera nazvan BrailleTouch koji omogućava korisnicima da tipkaju na svojim pametnim telefonima (smartphone) bez gledanja u ekran. Ovaj novi softver koristi prednosti koje nudi gestikulacija i multitouch interakcija kako bi podržao ovaj sustav tipkanja koji se temelji na Brailleovom pismu.

Znanstvenici su razvili prototip mobilne aplikacije koja omogućuje korisnicima pristup Brailleovom pismu na touchscreen telefonima. Skupina osoba sa oštećenim vidom koja je učestvovala u testiranju BrailleTouch iPhone aplikacije navodno je bila u mogućnosti da kuca do 32 riječi u minuti sa 92 posto točnosti.

Znanstvenici navode da se aplikacija može koristiti za kucanje poruka ispod stola tako da nitko to i ne primjeti ili pak da tipkate dok gledate televiziju, jer sada ne morate gledati u zaslon telefona. Znanstvenici tvrde da Brailleovo pismo koje koristi BrailleTouch nije toliko teško naučiti, te da bi ono moglo biti korisno i široj publici, uključujući i one korisnike koji žele biti u mogućnosti da tipkaju na svom telefon bez gledanja.

Aplikacija pretvara iPhone zaslon osjetljiv na dodir u soft-touch tipkovnicu programiranu za Brailleovo pismo koja zahtijeva samo šest tipki, po tri na svakoj strani zaslona, koje omogućuje aplikaciji da može da se koristi i na telefonima sa manjim zaslonima.

Ključno obilježje BrailleTouch tehnologije je korištenje ove konfiguracije tipki jer tipkovnica staje na zaslon tako da korisnici dok tipkaju svoje prste drže u relativno fiksnom položaju. Ovaj dizajn omogućava korisnicima da dlanovima drže svoj ​​uređaj, sa zaslonom okrenutim od njih i da tipkaju sa većinom prstiju.

Znanstvenici namjeravaju ovaj program omogućiti i za druge platforme i distribuirati ga pod open source softverskom licencom. Dodatne informacije o programu možete pogledati objavljeni PDF dokument kao i YouTube video.