secunia_psi_3Danska sigurnosna kompanija Secunia objavila je beta verziju svog PSI 3.0 alata koji automatski preuzima ažuriranja za Windows programe kao i plug-ins kreirane od strane tisuća dobavljača tkz. trećih strana.

Personal Software Inspector (PSI) 3.0 je u stvari skener koji traži zastarjeo softver iz njega pronalazi najnoviji update. Finalna verzija PSI 3.0 alata trebala bi biti dostupna korisnicima u lipnju ove godine.

Nova verzija nudi prošireno automatsko “krpanje softvera” pomoću Secunia Package System (SPS) koji je alat za izradu prilagođenih instalacijskih paketa, čime se uklanjanjem ovisnost o dobavljačima koji osiguravaju tihe instalere,

navodi se u priopćenju kompanije Secunia.

PSI 3.0 skenira Windows računalo pregledajući veliki broj datoteka prvenstveno .exe, .dll i .ocx datoteke, u cilju prikupljanja meta-podatke snimljenih na tvrdom disku od strane proizvođača kada je neki od programa instaliran. Nakon toga ti podaci se šalju na Secunia servere gdje se upoređuju sa listom potpisa datoteka. Kada potpis na računalu ne odgovaraju onome na Secunia popisu, PSI 3.0 tumači kao potencijalno zastarjeo softver. PSI zatim prikuplja potrebna ažuriranja, preuzima ih i instalira na računalo.

Važno je napomenuti da se prvi put može desiti da bude potrebe za nekom interakcijom sa korisnikom ali generalno, radi se o tihom alatu za ažuriranje Windows softvera i plug-insa. Isto tako, ne postoje postavke za mijenjanje i alat automatski skenira sustav svakih sedam dana.

Naš cilj je da učinimo PSI 3.0 jedinim alatom koji korisnici trebaju da bi osigurali da njihov softver uvijek bude ažuriran,

priopćio je Thomas Kristensen iz kompanije Secunia.

Secunia PSI 3.0 radi na Windows XP Service Pack 3, Windows Vista i Windows 7 a može se besplatno preuzeti sa web sajta kompanije Secunia.