Google-Panda-UpdatesGoogle je potvrdio novi Panda update kao i 40 izmena koje je napravio ili će napraviti u pretrazi. Neke od izmena je posebno bitno napomenuti jer će bez svake sumnje proizvesti jako mnogo spekulacija među search marketerima. Ovaj najnovije izmene treba da osveže podatke u Panda sistemu čineći ga preciznijim i osetljivijim na nedavne promene na Internetu, navodi se u saopštenju kompanije Google.

Inače, Panda je pokrenuta pre godinu dana a zadnji update poznatiji kao Panda 3.2 dogodio se sredinom januara i tada je također opisan kao “osveženje podataka”.

Google je takođe saopštio da neće više uzimati u obzir signal za procenu linka na koji se oslanjao godinama unazad. Ovo je siguran nešto što će da podstakne malo veću diskusiju unutar SEO zajednice.

Mi često koristimo karakteristike linka kako bi bolje shvatili temu linkovane stranice. Sada smo promenili način na koji procenjujemo linkove, u suštini, mi napuštamo dosadašnji metod analize linkova koji smo koristili ovih nekoliko godina. Ovo nije ništa novo, mi često napuštamo neke naše elemente bodovanja ili ih gradimo na nekim novim osnovama u cilju da sačuvamo naš sistem održivim, čistim i razumljivim,

saopštila je kompanija Google.

Osim promena u proceni linka Google navodi da će od sada tradicionalni algoritamski faktori za rangiranje igrati znatno veću ulogu u lokalnim rezultatima pretrage.

Kompanija je uradila određena poboljšanja u rangiranju za rezultata u lokalnoj pretrazi. Ona poboljšavaju aktiviranjem Local Universal rezultata oslanjajući se na rangiranje u našoj glavnoj pretrazi više kao signal, navodi Google.

Tradicionalni SEO počeo je da igrala nešto veću ulogu u lokalnoj pretrazi kada je Google pokrenuo Place Search krajem 2010 godine a sada će prema najavama igrati još značajniju ulogu. Google takođe navodi da su lokalni rezultati poboljšani zbog pouzdanijeg novog sistema pronalaska rezultate iz korisnikovog grada koji sada omogućava bolju detekciju upita i dokumenata koji su lokalni za korisnika.

Ostala Google poboljšanja podrazumevaju:

  • Tačnija otkrivanje službenih stranica
  • Proširivanje veličinu indeksa slika u univerzalnoj pretrazi
  • Update “site:” upita
  • Međunarodno lansiranje shopping isečaka

Treba reći da je tu još nekoliko poboljšanja vezanih za svežinu sadržaja, sitelinks i povezano pretraživanje.