pinterestPinterest je jedan od najbrže rastućih web sajtova u povijesti. Društvena mreža Pinterest pokrenuta je prije šest mjeseci i već ima više od 11 milijuna posjetitelja mjesečno. Pinterest je treća društvena mreža, iza Facebook-a i Tumblr-a, po prosječnom vremenu koje korisnik provode mjesečno na mreži.

Sa ovim fantastičnim rastom došla je i velika pozornost kako zbog fantastičnih brojki tako i zbog stvari koje društvena mreža radi daleko iza očiju javnosti. 

Počela su da se postavljaju mnoga pitanja a posebno ona po pitanju legalnosti određenih postupaka koje radi Pinterest. Prvo su se pojavili navodi da Pinterest zarađuje umetanjem affiliate linkova na korisničke pinove, što je na kraju i potvrđeno.

Sada se Pinterest ponovo našao na udaru i to zbog fotografija. Naime, Pinterest je mjesto gdje korisnici mogu uploadati fotografije, nekada i profesionalna, autorizirane fotografije koje su pronašli negdje na Internetu.

E sad, u uslovima korištenja Pinterest navodi da on zadržava pravo na prodaju slika koje korisnik upload-uje. Iznimke za izdavače korisnički generiranog sadržaja štiti Pinterest, ali ne i korisnika. Drugim riječima, ako upload-ujete fotografiju koja ne pripada vama a Pinterest je proda, vi bi mogli biti tuženi zbog kršenja autorskih prava.

Postavlja se pitanje, po čemu se ovo što radi Pinterest razlikuje od onoga što je prije nekoliko godina radio Napster sa glazbom. Kao noviji primjer za poređenje može poslužiti nedavno zatvoreni sajt za dijeljenje sadržaja Megaupload, čijem vlasniku i još nekoliko saradnika prijeti zatvorska kazna baš zbog distribucije sadržaja zaštićenog autorskim pravima.

Bez obzira na potencijal koji ima nova društvena mreža Pinterest ipak ovo je nešto što poslovanjima nikako ne odgovara, na protiv, mnoga od njih bi se mogla suočiti sa optužbama za kršenje autorskih prava. Kao samo jedan primjer navest ćemo sajtove sa vijestima ili neke novinske sajtove, koji bi zbog fotografija koje koriste u nekim člancima a koje bi Pinterest prodao, mogli imati neželjene probleme.