facebook_mobilePrema pouzdanim izvorima, u narednih nekoliko nedelja Facebook će pokrenuti oglase za mobilne uređaje.

Facebook je navodno već kontaktirao reklamne agencije pojašnjavajući im šta će biti "Featured Stories" u NewsFeed-u korisnika. Ovi mobilni oglasi navodno će biti pokrenuti već početkom marta.

Ovo pokretanje oglasa za mobilne uređaje svakako će biti novi izvor prihoda za najpopularniju društvenu mrežu na svetu.

Prošle nedelje, Facebook je podneo dokumentaciju za inicijalnu javnu ponudu (IPO) od koje očekuje procenu vrednosti od 100 milijardi dolara, a koja ima preliminarni cilj podizanja 5 milijardi dolara. IPO se očekuje u maju, a cena akcija još uvek nije objavljena.

U svom podnesku za IPO, Facebook je potencijalnim investitorima jasno naglasio da planira da se fokusira na svoje mobilne korisnike. Facebook ima 845 miliona korisnika od kojih njih 425 miliona pristupa sajtu sa svojim mobilnim uređajima.

Problem sa ovim planom oglašavanja na mobilnim uređajima mogao bi biti ne online zarada već broj gnevnih korisnika.

Sigurno da bi veliki broj Facebook korisnika shvatio ovo kao spamovanje jer ubacivanje oglasa u NewsFeed i jeste spam. Namena NewsFeed-a je da korisnici budu u toku sa ažuriranjima sa drugih korisnika a ne za Facebook marketing.

Facebook svakako mora da preduzme nešto kako bi bolje monetarizovao svoju ogromnu bazu mobilnih korisnika ali sam ovaj pristup bi mogao imati vrlo negativne reakcije.