facebookPrema podacima kompanije comScore koji se odnose na 2011 godinu, udio najpopularnije društvene mreže Facebook na Američkom tržištu prikazivanja oglasa sada je 27,9%.

Ovo je značajan porast u odnosu na 2010 godinu kada je Facebook također prema podacima comScore ima udio u prikazivanju oglasa od 21%. Unatoč dobro poznatim problemima kompanija Yahoo je druga na ovoj listi sa udjelom na tržištu od 11% dok kompanije Microsoft, Google i AOL imaju udio manji od 5%.

Za razliku od drugih kompanija koje se nalaze na ovom popisu, Facebook se gotovo u potpunosti oslanja na banner oglase tako da ne treba da čudi što je počeo da postavlja oglasa na skoro svakom dijelu stranice, uključujući news feed i ticker.

Kompanija eMarketer procjenjuje da je Facebook u 2011 godini zaradio 4.27 milijardi dolara pd čega je 3.8 milijardi od oglašavanja što je duplo više nego u 2010 godini. Naravno, u budućnosti se očekuje još snažniji rast.

U prilog tomu ide i novost da je Facebook pronašao način da privuće još više oglašivača tako što bi im omogućio da ciljaju potrošače na temelju “in-app” ponašanja. O čemu se radi, dakle, ako ste nedavno kupili proizvod, slušali MP3 ili istraživali servis, počeće vam se prikazivati oglasi koji su povezani sa tim vašim ponašanjem.

Open Graph action spec ciljani oglasi treba da privuku novu klasu oglašivača, a također i da ohrabre postojeće klijente da troše više. Ideja je atraktivna jer eliminira rasipanje. Svaki dolar potrošen na isporuku oglasa ima više vjerojatnosti da će rezultirati sa prodajom.

Dakle, ako ste izrazili interes za nešto, i ako ste kupili neku stvar, nakon toga će vam se mnogo ćešće slati slične ponude.

Naravno cijela stvar ovisi o aplikacijama koje se koriste na Facebook-u. Do sada je pokrenuto oko 60 novih partnerskih aplikacija a i mnoge druge će morati slijediti ovaj okvir kako bi postale privlačnije potencijalnim oglašivačima.

Za ovu novu strategiju će biti potrebne godine kako bi pružila ono što se od nje očekuje ali tehnologija i koncept dolaze u pravo s obzirom da se Facebook sprema za dugo očekivanu inicijalnu javnu ponudu.