Iran-Internet-CenzuraProšle sedmice, građani Irana u nekoliko navrata nisu bili u mogućnosti da pristupe sadržaju na Internetu. Uoči proslave Iranske revolucije koja se desila 1979 godine, Google i svi SSL sajtovi bili su blokirani u Iranu. Par dana kasnije, Google je potvrdio da su Gmail i YouTube bili blokirani u toj zemlji.

Sada je Iran ponovo odsekao svoje građane sa Interneta uoči parlamentarnih izbora u zemlji. Prema izveštajima, Iran je blokirao većinu secure socket layer (SSL) veza. Na taj način prekinut je pristum svemu što koristi "https" protokol, uključujući većinu e-mail usluga, YouTube i društvene mreže kao što su Facebook i Twitter.

Mnogi Iranci ranije su koristili Virtual Private Networks (VPN) kako bi zaobišli cenzuru, međutim ova posljednja blokada Internet sadržaj je mnogo gora nego prošle sedmice jer sada VPN ne radi.

U januaru je Iranski ministar za informisanje izjavio da će zaštićeni (firewalled) nacionalni Internet uskoro postati operativan ali da ne postoji neki određen datum kada će se to desiti. Stvaranje ovako ogromnog "Intraneta" zabrinulo je mnoge sajber aktiviste u Iranu, jer sa njim Vlada stiće ogromnu prednost u svojoj borbi protiv neistomišljenika.

Stručnjaci ovu najnoviju cenzuru Interneta povezuju sa predstojećim parlamentarnim izborima koji su zakazani za 2. mart. S obzirom da je došlo do masovnih demonstracija nakon predsedničkih izbora 2009 godine kada su zapadni mediji izveštavali o sumnjivoj pobedi aktuelnog predsednika Mahmoud Ahmadinejad-a. Tada su Twitter i ostali sajtovi za društveno umrežavanje odigrali ključnu ulogu u organizovanju protesta i slanje vesti o šta se dešava u Iranu. Pretpostavka je da je ova poslednja blokada Interneta u Iranu usmerena na sprečavanje ponavljanje tih događaja.

U današnje vreme kada su ljudi sve više oslonjeni na Internet, a može se reći da su mnogi i bukvalno zavisni, kako poslom tako i druženjem, postavlja se pitanje šta bi se desilo da na globalom nivou dođe do prekida Interneta na samo jedan dan? Da li bi neki to preživeli?