facebook-milijarderiFacebook-ova misija je da "svijet bude otvoreniji i povezaniji", kaže se u podnesku za inicijalnu javnu ponudu. Ljudi koriste stranice "da bi se povezali sa svojim prijateljima i obitelji, otkrili što se događa u svijetu oko njih i da bi sa prijateljima dijelili i izraziti ono do čega im je stalo", dok ga programeri koristiti za izradu aplikacija a oglašivači za pristup njegovoj bazi koja je "veća od 800 milijuna aktivnih korisnika mjesečno".

Uglavnom, najveća društvena mreža na svijetu koja je u samo osam godina promijenila način na koji svijet komunicira, očekuje da će podići 5 milijardi dolara u najvećoj inicijalnoj javnoj ponudi do sada koja bi trebala da procijeni kompaniju na čak 100 milijardi dolara.

Ova Facebook-ova IPO će nekim pojedincima i kompanija koji su imali osjećaj da investiraju u društvenu mrežu u ranijem periodu, donijeti pravo malo bogatstvo.

Osnivač i izvršni direktor Mark Zuckerberg koji ima 28,4% udjela u Facebook-u, posjeduje 553,8 milijuna dionica koje sada vrijede 28,4 milijarde dolara, na temelju procijene vrijednosti kompanije od 100 milijardi dolara, ili 53 dolara po dionici. Sa svojih 27 godina on je zadržao neospornu kontrolu nad kompanijom sa 57 posto glasačkih prava, iako je u proteklom periodu kompanija primila investicije od nekih od najboljih svjetskih poslovnih umova.

Prvi spoljašnji investitor u Facebook bio je Peter Thiel, koji je 2004 godine uložio 500.000 dolara. On posjeduje 44,7 milijuna dionica čija veijednos bi mogla biti preko 2 milijarde dolara.

Investitorska grupacija Elevation Partners, iza koje stoji frontman grupe U2 Bono Vox, uložila je 2010 godine 120 milijuna dolara u Facebook. Prema nekim informacijama, udio Elevation Partners u Facebook-u je oko 1,5%.

Glavni partner u kompanije Accel Partners, Jim Breyer, prije sedam godina investirao je nešto više od 6 milijuna dolara u Facebook. Kompanija sada posjeduje 201,4 milijuna dionica ili 11,4% Facebook-a. Mora se priznati da se njihovo ulaganje u društvenu mrežu itekako isplatilo.

Prvi operativac Facebook-a, Sheryl Sandberg, trenutno ima 1,9 milijuna dionica ali bi u konačnici mogla prikupiti dodatnih 38,1 milijun dionica, što bi je svrstalo u klub Facebook milijardera.

Investicijska kompanija DST Global, na čijem čelu se nalazi Ruski milijarder Yuri Milner, poznat po svojim ulaganjima u Groupon i Zynga, posjeduje oko 7% Facebook-a.

Dustin Moskovitz, cimer Mark Zuckerberg-a na Harvardu, koji je u Facebook-u bio do 2008 godine, posjeduje 7,6% ili 133,8 milijuna dionica.

Interesantno je da je izvršni direktor kompanije Microsoft, Steve Ballmer, htio da Microsoft 2007 godine kupi Facebook, međutim Mark Zuckerberg nije bio zainteresiran za prodaju. Steve Ballmer je tada odlučio da u zamjenu za 240 milijuna dolara ulaganja dobije 1,6 posto udjela u Facebook-u, što se sada pokazuje kao jedan od pametnijh poteza.