myspaceNovi vlasnici nekadašnjeg lidera društvenog umrežavanja, MySpace, prema posljednjim informacijama ipak su uspjeli da udahu život posrnulom gigantu.

Specific Media, koja je kupila od MySpace od News Corp. u lipnju prošle godine navodi da je od prosinca društvena mreža dodala milijun novih članova, dodajući prosječno oko 40.000 dnevno.

News Corp. je 2005 godine kupila za tada nevjerojatnih 580 milijuna dolara web sajt MySpace koji je bio mnogo više od mjesta na kome se sastaju prijatelji, on je bio društvena mreža. Naravno, ubrzo nakon toga krenuo je sunovrat. Pokušalo se sa redizajniranjem ali ni to nije pomoglo jer je konkurencija u obliku Facebook-a bila daleko funkcionalnija.

Prošle godine, News Corp. je na jedvite jade uspio da prodao MySpace kompaniji Specific Media. U povratku na staze stare slave svoje učešće je uzeo i popularni glazbenik Justin Timberlake koji je također uložio u kompaniju ali i preuzeo glavnu ulogu u redefiniranju i redizajnu nekada dominantne društvene mreže.
Rezultata očigledno nisu izostali.

Ovaj porast korisnika može se pripisati integraciji sa Twitter-om i kao i velikoj glazbenoj bazi. MySpace je uvijek bio fokusiran na glazbu, osobito kao središte za nezavisne umjetnike koji žele da njihova glazba bude dostupnu široj publici. Na sajtu se također nalazi katalog popularnih melodija koje su korisnicima na raspolaganju besplatno, a među kojima se nalaze i najnoviji dobitnici Grammy nagrada kao i najveći hitovi nedavno preminule dive, Whitney Houston.

Novi vlasnici MySpace-a velike nade polažu u partnerstvo sa kompanijom Panasonic i zajednički projekt MySpace TV, koji je najavljen u siječnju.

Ovo partnersto donosi MySpace aplikaciju na Viera HDTV nudeći korisnicima glazbeni video i audio streaming pored socijalnih značajki kao što je online chat. Planovi za MySpace TV uključuju filmove, vijesti, sport i ostalo.

Prema podacima comScore, MySpace je trenutno tek četvrta najpopularnija društvena mreža u SAD. MySpace je svoju poziciju kao druga najpopularnija društvena mreža u SAD-u izgubio u lipnju, i trenutno se sa više od 24 milijuna posjetitelja u prosincu nalazi iza Facebook-a, LinkedIn-a i Twitter-a.

MySpace naglašava da novi fokus nije natjecanje sa Facebook-om kao društvenom mrežom, već da želi da postane glavni kanal za glazbu i druge oblike zabave koji se mogu dijeliti putem ostalih mreža.

Unatoč dominaciji koju ima Facebook, sve većoj popularnosti Twitter-a i Google+, mnogi bi voljeli da MySpace nastavi da dodaje nove korisnike kako bi svi zajedno mogli uživati u povratku nekada najpopularnije društvene mreže.