PinterestPinterest je najnoviji hit u prostoru društvenog umrežavanja. Pinterest trenutno ima više od 10 miliona korisnika i prema nekim podacima ova nova mreža vlasnicima web sajtova dovodi više web prometa nego YouTube, Google + i LinkedIn!

Prema podacima iz AppData, Pinterest trenutno ima:

  • 10,4 miliona registrovanih korisnika
  • 9 miliona Facebook-povezanih mesečnih korisnika
  • 2 miliona Facebook korisnika dnevno
  • U poslednih 7 dana Pinterest je dodao 200.000 novih korisnika

Šta je Pinterest?

Pinterest je društvena mreža, u stvari oglasna tabla, na kojoj korisnici mogu da organizuju i dele online fotografije koje smatraju zanimljivim ili inspirativnim. Upload-ovane ili deljene fotografije na Pinterest-u nazivaju se “Pins” i njih korisnik može postaviti na prilagodljivoj, tematskog tabli (oglasnoj tabli). Možete da kreirate Boards (oglasne table) za bilo koju temu, ne postoje ograničenja. Većina Pins su fotografije ali važno je reći da možete pin-ovati i videa.

Pinterest je pokrenut 2010 godine i već doživljava ogroman rast korisnika. U septembru 2010 godine društvena mreža je objavila da ima 1,6 miliona korisnika, sada samo nekoliko meseci kasnije, Pinterest ima više od 10 miliona korisnika i što je možda najinteresantnije, velika većina su žene!

Sa predivnim fotografijama i linkovima na sajtove za kupovinu, Pinterest postaje opsesija za žene. Prema podacima AppData i Facebook-a, neverovatnih 98% Pinterest fanova na Facebook-u su žene!

pinterest-facebook

Kako otvoriti nalog na Pinterest?

Da bi otvorili svoj nalog na Pinterest-u potrebna vam je pozivnica, možete da se prijavite za nju ili da vas pozove neko ko već ima nalog.  

a

Ako odlučite da se prijavite za pozivnicu, to može da potraje neko vreme, ali nakon što na e-mail dobijete pozivnicu za prijavu, na Pinterest se možete se registrovati sa svojim Twitter ili Facebook nalogom. Na ovaj način vaš Twitter profil i avatar će automatski biti povučeni a profil linkovan tako da možete da tweet-ate prijateljima. Naravno, možete kreirati i potpuno novi Pinterest nalog.

Kada je nalog aktivan pojavljuje se ekranom na kom treba da izaberete svoja interesovanja a nakon toga i da kreirate svoju prvu Oglasnu Tablu tj. Pinboard.

b

Sledeće što treba da uradite jeste da popunite svoj profil. Ako ste se prijavili sa Twitter ili Facebook nalogom onda će neka polja u profilu već biti popunjena sa informacijama iz tih servisa. Nakon što završite sa popunjavanjem informacija u svom profilu, spremni ste da počnete da pin-ujete.

c

Kliknite na Pinterest logo koji se nalazi na vrhu stranice, on će vas odvesti na početnu stranu. Inače, primetićete da se početna strana ponaša kao džinovski feed od slika koje su objavljene na Pinterest-u.

Iz padajućeg menija u gornjem desnom uglu izaberite Boards, otvoriće se ekran na kom su prikazane sve vaše oglasne table. S obzirom da tek počinjete, videćete da su prazne.

d

Da bi uradili izmene na Oglasnim Tablama potrebno je da kliknete na dugme “Edit” koje se nalazi ispod svake od njih. Nakon što uradite izmene, vratite se na početnu stranicu, videćete dosta “pins” koje su postavili korisnici u vašoj odabranoj kategoriji. Da biste dodali pin na jednu od vaših oglasnih tabli, pomerite miš preko neke od slika, pojaviće se tri opcije, Repin, Like i Comment. Da biste dodali odabranu stavku na svoju oglasnu tablu potrebno je da kliknete Repin, to će otvoriti dijalog okvir u kom treba da izaberite odgovarajuću kategoriju i dodate ili izmenite opis. Kada završite, kliknite na dugme “Pin It”.

ef

To bi bilo to.

Treba naglasiti da Pinterest takođe ima i browser add-on dugme koje omogućava korisnicima da na skoro svakom sajtu (osim na Facebook-u) mogu da kliknu na “Pin It” dugme kako bi dodali neku sliku na svoj Pinterest stranicu.

Šta mislite o ovoj novoj društvenoj mreži? Ima li budućnosti i da li je ova neverovatna ekspanzija samo trenutni trend koji će brzo proći ostavljajući Pinterest u zaboravu ili se ipak radi o društvenoj mreži koja ima svoju budućnost?