google-chromeNjemačka agencija za cyber sigurnost preporučila je korisnicima Windows 7 da koriste Google Chrome preglednik, navodeći da se radi o najboljem pregledniku a kao razlog za to naveli su njegov sandbox i auto-update značajku.

Njemački Savezni Ured za Informacijsku Sigurnost istakao je Chrome-ovu anti-exploit sandbox tehnologiju, koja izolira preglednik od operativnog sustava i ostataka računala, kao i njegov menanizam tihog update-a, uz integraciju Adobe Flash-a, kao svoje razloge za preporuku Google Chrome-a kao najboljeg preglednika.

Vaš Internet preglednik je ključna komponenta u korištenju usluge na web-u, pa je to razlog zašto je on primarni cilj u cyber-napadima. Korištenjem Google Chrome-a u kombinaciji sa drugim mjerama sigurnosti, možete značajno smanjiti rizik da postanete žrtva ovih napada. Sandbox zaštita najdosljednije radi u Chrome-u a slični mehanizmi u drugim preglednicima trenutno su ili dosta slabiji ili ne postoje,

navodeo je Njemački Savezni Ured za Informacijsku Sigurnost.

Za razliku od SAD-a, gdje korisnici Windows 7 po automatizmu imaju IE kao zadani preglednik, u Europi se pri pokretanju Windows-a prikazuje zaslon koji korisnicima omogućuje da odaberu koji preglednik žele postaviti kao zadani, a ako je potrebno, preuzeti ga i instalirati.

Ovaj proces izbora zadanog preglednika je rezultat dogovora koji je kompanija Microsoft postigla sa Europskim regulatorima 2009 godine. Inače, dogovor je posljedica žalbe koju je podnijela kompanija Opera Software navodeći da Windows sa IE kao već zadanim Internet preglednikom guši konkurenciju.

Nije loše znati da Njemački Savezni Ured za Informacijsku Sigurnost također preporuča Adobe Reader X, verziju popularnog PDF čitača koji se poput Chrome-a oslanja na sandbox kako bi zaštitio korisnike od potencijalnog iskorištenja ranjivosti.

Trenutno, na globalnom nivou udio Internet preglednika izgleda ovako: Microsoft Internet Explorer 37,5%, Google Chrome-a 28,4% a Mozilla Firefoxa 24,8%.