google_webmastertoolsKoristite li Google Webmaster Tools za poboljšanje performansi vašeg web sajta? Ako to do sada niste radili, od sada bi trebali.

Google Webmaster Tools je veoma koristan i pouzdan alat za optimizaciju web sajta koji webmasterima pomaže u bržem indeksiranju, otkrivanju grešaka na sajtu, daje popis linkova, ključnih reči, upita, +1 metrike i svega ostalog potrebnog za ozbiljnu analizu performansi web sajta.

Mnogo je onih koji imaju svoje web sajtove a nisu nikada čuli, ili ne znaju kako i za šta da koriste Google Webmaster Tools.

Google Webmaster Tools bi svi vlasnici sajtova trebali koristiti kao alata za upravljanje web sajtom. Bez Google Webmaster Tools veoma je tešto upratiti anomalije na sajtu tipa pad ili porast web prometa, dolazni linkovi i slično.

Dodavanje Google Webmaster Tools na web sajt je veoma brzo i jednostavno (pogledajte uputstvo ovde). U Google Webmaster Tools možete dodati do 100 web sajtova, pa tako ako imate više brendova, domena, možete da verifikujete svaki od njih.

Kada završite sa dodavanjem, prijavite se na svoj Google Webmaster Tools nalog i pogledajte svaku od stavki u Dashboard (kontrolnoj tabli). Koncentrisaćemo se na nekoliko bitnih stvari kao što su:

 • Search queries (Upiti pretrage)
 • Links to your site (Linkovi ka vašem sajtu)
 • Crawl errors
 • Keywords (Ključne reči)
 • Sitemaps

1

Jedna od ključnih oblasti je “Search Queries” koja se nalazi u odeljku Your Site on the Web. Upiti pretrage predstavljaju ključne reči i fraze koje korisnici koriste za traženje informacija sa kojima dolaze na vaš sajt. Naravno ovo je dobra stvar, što više rezultata možete obezbediti za više korisnika to ćete više web prometa dobiti. 

 • Uvidom u podatke iz upita pretrage možete da uradite nekoliko stvari:
 • Optimizujte sadržaj za te termine pretrage kako bi dobili još više web prometa.
 • Dodate više linkova u sam sadržaj kako bi pomogli korisnicima u pronalaženju dodatnog sadržaja.
 • Kreirate novi sadržaj uzimajući u obzir podatke iz upita pretrage (npr. ako mnogo posetilaca dolazi na upit “Online Tržište”, napišite sadržaj koji bi zadovoljio potrebe tih ali i doveo nove posetioce).
 • Kontekstualni marketing i oglašavanje.

2

Ovo su samo neke od mnogih ideja koje se mogu lako sprovesti kada znate sa kojim upitima pretrage posetioci dolaze na vaš web sajt.

U nastavku ćemo se fokusirati na tri prioriteta u smislu korisnosti za poslovne web sajtove.

Crawl errors

Postoje dva ključna razloga zašto je potrebno redovno pratiti postoje li Crawl errors na sajtu:

 1. Ako imate link koji ne radi ili zastareo URL, to znači kraj putovanja za posetioca (vašeg eventualnog kupca) što rezultira veoma lošim ukupnim korisničkim iskustvom. Ovakvi ćorsokaci oteraće posetioce sa vašeg sajta, sprečiti potencijalne klijente da dolaze na vaš sajt, a što je najgore, teško da će se neko od njih vratiti na vaš sajt.
 2. Pretraživači ne vole ove ćorsokake. Ako vaša URL adresa vraća HTTP grešku statusa, stranica će biti odbačena, pretraživači će se fokusirati na stranice koje pravilno rade tako da će interni linkovi koji upućuju na odbačene stranice postati bezvredni.

Sve u svemu, izgubićete vidljivost na stranicama rezultata pretrage tj. vaše stranice se neće prikazivati što je katastrofalno. Osnovni princip optimizacije za Internet pretraživače (SEO) je da budete voljeni od strane Google-a, koji je po pitanju pretrage još uvek najdominantniji. Opet, ne možete biti voljeni ako ljudi ne mogu da pronađu vaš web sajt jer linkovi koje vide više ne rade.

Postoje mnogo razloga zbog kojih bi URL poslao grešku a najčešći su:

 • Zastareo proizvod koji je uklonjen sa sajta tako da URL više ne vodi na validnu stranicu proizvoda.
 • URL adresa je promenjena usled npr. nove kategorizacije kataloga proizvoda a pri tome nije urađeno preusmeravanje stare URL adrese.
 • Stranica sa nekim sadržajem je premeštena ili obrisana zbog zastarelosti.

Ovo nije kraj ove liste, gore navedeno predstavlja uobičajene greške na e-commerce sajtovima.

Kada korisnik klikne na link koji vodi na stranicu koja više ne postoji, prikazaće mu se stranica sa greškom 404. Popularno rešenje ovog problema je da dodate 301 preusmeravanje sa zastarelog URL-a na najrelevantniji aktivni URL na vašem sajtu. Pokušajte ovo raditi smišljeno, da ne kažem strateški, nemojte ljude preusmeravati na početnu stranicu ako ne morate. Na primer, ako na sajtu prodajete telefone, a URL adresa za neki model više ne postoji, pa preusmerite ih onda na alternativu ili katalog proizvoda.

Sitemaps

XML Sitemap je veoma važna komponenta optimizacije za Internet pretraživače (SEO). Ona govori pretraživačima koje stranice na vašem sajtu da treba da budu indeksirane i pomaže da se te stranice indeksiraju brže nego kada ih šaljete manuelno, ili kada čekate da vas pretraživačima indeksiraju tokom svojih cikličnih obilazaka.

Idealno bi bilo da se vaš XML Sitemap pokreće sa serverskom skriptom kako bi automatski ažurirao postojeće i dodavao nove stranice. XML Sitemap se Google-u šalje preko Webmaster Tools konzole.

3

Šta je to na šta treba da obratite pažnju:

 • Ako imate više od 100 jedinstvenih proizvoda na vašem sajtu, a indeksirano je samo 20 URL adresa, potrebno je da istražite i saznajte zašto je to tako.
 • Kada je Sitemap poslednji put submit-ovana? Ako imate proces koji je automatski submit-uje na sedmičnom nivom a u Webmaster Tools vidite da je poslednji put submit-ovano pre 3 nedelje, potrebno je ustanoviti šta je razlog tome.

Takođe, na raspolaganju vam je “Test Sitemap” dugme sa kojim možete da testirate Sitemap i eventualno uočite određenne greške.

Uticaj na Sitelinks

Sitelinks su dodatni tekstualni linkovi koji se pojavljuju u organskim rezultatima pretrage za vaš sajt.

online trziste

Iako ne možete da kontrolišete što će to Google prikazati na stranicama rezultata pretrage (određeni uticaj možete da izvršite sa on-page SEO kao što je optimizacija sadržaja i sa off-page faktorima kao što je izgradnja linkova), ipak ono što možete jeste da Google-u kažete koje su to stranice koje ne želite da se prikazuju u Sitelinks.

U određenim situacijama ne želite da se određene kategorije prikazuju u Sitelinks preferirajući tome da neke druge kategorije ili oblasti sajta budu više vidljive korisnicima.

Kako ovo uraditi:

 1. Kliknite na Site Configuration > Sitelinks.
 2. Unesite URL koji želite da vidite u Sitelinks i kliknite na dugme “Demote”.
 3. Proverite da li je URL dodan na Demotions listu.

4

Ovo je samo dio onoga što možete da vidite i unapredite sa Google Webmaster Tools koji pruža pregršt mogućnosti za webmastere u optimizaciji sajta i unapređenju ukupnog korisničkog iskustva.