OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvi model Raspberry Pi računara će se naći na tržištu 20 februara. Raspberry Pi računar je u stvari matična ploča veličine kreditne kartice koja je u stanju da procesira osnovnu obradu teksta i Internet aplikacije. Računar ima osnovni ulaz kao i priključke za ekran i umrežavanje, a pokreće ga Linux OS (Fedora, Debian i ArchLinux).

Od maja prošle godine, došlo je do prave euforije među tehnološkim entuzijastima, od kojih neki žele ovaj jeftini računar kao zamenu home-theater računare ili za svoje kućne računare koje bi koristili za surfanje Internetom i aplikacije.

Raspberry Pi Foundation će predstaviti dva modela, prvi koji će koštati 35 dolara sadrži Broadcom BCM2835 system-on-a-chip, jedno-jezgarni ARM 11 procesor koji radi na 700MHz, 256MB RAM, Ethernet port i grafički engine koji je u stanju da reprodukuje video visoke definicije. Drugi model će koštati 25 dolara, biće bez Ethernet porta i sa 128MB RAM. Uređaji se mogu napajti baterijama ili preko microUSB porta, a periferije se priključuju preko USB porta.

Raspberry-Pi-Model-A-B

S obzirom na cenu, neke kupce Raspberry Pi privlači kao jeftin medija streaming uređaj. Raspberry Pi ima moćan grafički procesor koji je sposoban za reprodukovanje Blu-Ray videa, a može se povezati i sa HD televizorom putem HDMI (High-Definition Multimedia Interface) priključaka.

Takođe, s obzirom da je mali potrošač energije mnogi će Raspberry Pi koristiti kućni file-web server, tako da neće morati više brinuti o uštedi energije.

Iako je ovo u poređenju sa home-theater računarom mnogo, mnogo jeftinije rešenje koje troši mnogo manje struje i koje može da obavlja jednostavne zadatke kao što su deljenje datoteka i upravljanje mrežom, provera e-maila i surfanje Internetom, ipak Raspberry Pi nije potpuna zamena za računar. Njegove mogućnosti su ograničene nemogućnošću pokretanja WINE, emulatora koji omogućava Linux korisnicima da pokrenu Windows programe.

Najveća razlika izmedju Raspberry Pi i standardnog računara je procesor. Budući da koristi ARM, neće biti u mogućnosti da pokreće standardne operativne sisteme a biće mu potrebni i posebni ARM kompajlirani programi.