twitterAnalitički alati trećih strana su odigrali veliku ulogu u merenjima i analizi različitih tipova aktivnosti na Twitter-ovoj masovnog mreži. Međutim, prema izjavama koje dolaze od menadžera za novosti i novinarstvo kompanije Twitter, Erica Anderson, microbloging platforma sada želi da lansira vlastite sofisticirane analitičke alate, što bi moglo da zada veliki udarac konkurentima na tom polju kao što su bit.ly, HootSuite i Klout.

Zahvaljujući Twitter-ovom otvorenom API-ju, HootSuite i ostali su razvili platforme namenjene ne samo za pomaganje korisnicima u upravljanju Twitter kampanjama već i za analizu uticaja i domašaja Tweets. Tek nedavno Twitter je izašao sa idejom da predstavi sopstveni proizvod sa kojim bi konkurisao analitičkim alatima trećih strana.

twitter-web-analytics-e1328241907973

Erica Anderson navodi da Twitter ima planove da predstavi svoju internu formu sofisticirane analitike koja će biti od velike koristi izdavačima u praćenju dometa tweet-a širom microblogging sajta. Twitter trenutno nudi slične servise oglašivačima ali ovo je nešto što će biti široko rasprostranjeno i otvoreno za svakoga.

Iako alati za analitiku koji dolaze od trećih strana daju fantastičnu detaljnu analizu, ipak, imati platformu sa integrisanom analitikom će nesumnjivo pružiti podatke i informacije koje će poboljšati kvalitet budućih kampanja. Gledajući ovo iz poslovne perspektive, ovo je još jedan proizvod koji treba da pomogne razvoju Twitter strategije koja treba da ojača svoj marketing i prihode dovođenjem još većeg broja brendova koji bi ulagali u marketing kampanje na Twitter-u.

U razvoju ovog seta analitičkih alata Twitter-u će sigurno pomoći iskustvo i tehnologija do koje su došli sticanjem TweetDeck-a.

Uglavnom, Erica Anderson navodi da će novi Twitter-ovi alati za analitiku biti dostupni za nekoliko meseci.