apple-udid

Kompanija Apple je počela da odbija sve iOS aplikacije koja pristupaju UDID uređaja, koji je ustvari kod od 40 znakova koji na jedinstvan način identificira svaki uređaj koji je prodala kompanija Apple.

UDID kodovi su važni jer omogućuju developerima mobilnih aplikacija da testiraju i prate svoje aplikacije. Mreže za mobilno oglašavanja također koriste UDID kodove u svrhu boljeg ciljanja oglasa što pak znači da će developeri ostvariti veću online zaradu.

Međutim, kompanija Apple je sada naložila svom timu koji pregleda iOS aplikacije da počne da odbije sve aplikacije koje pristupaju UDID kodu zbog sve većeg pritiska koji vrše zagovornici bolje zaštite privatnosti korisnika.

Zajednica developera izrazila je zabrinutost ističući da je ovo odbijanje došlo prerano i da će neminovno doći do poteškoće u prilagođavanju na neki drugi standard praćenja aplikacija. Apple je još u kolovozu, kada je izdao iOS 5 Beta, uputio zahtijev developerima trećih strana da prestanu sa korištenjem UDID koda kao sredstva za praćenje aplikacija tako da ova vijest i nije neko iznenađenje. Međutim, ovo je prvi put da je Apple stvarno počeo sa odbijanjem aplikacija koje još uvijek koriste UDID kod za praćenje aplikacija.

Sa ukidanjem pristupa UDID kodu Apple bi mogao izbjeći mnoge glavobolje koje mu uzrokuju konstantni pritisci na poboljšanje privatnosti korisnika. Kompanija Apple se 2010 godine suočila sa tužbom koju je podnio korisnik iz Los Angelesa žaleći se da je UDID kod veoma lako dostupan od strane aplikacija. Također, problem je i što mnoge aplikacije dijele UDID zajedno sa ostalim osobnim podacima i to bez znanja i dopuštenja korisnika.