openideo Europa, sa svojim kulturnim raznolikostima i sveučilištima svjetske klase, ima dosta uspješnu poduzetničku zajednicu. U stvari, ima jako mnogo uspješnih poduzetničkih priča među kojima su i Rovio, Spotify i Xing. Ipak, može se učiniti još mnogo više kako bi se njegovali startupi i poticalo web poduzetništvo što bi u konačnici moglo rezultirati toliko potrebnom poticaju Europskom gospodarstvu.

Europska Komisija financira crowd-sourced izazov OpenIDEO, koji ima za cilj odgovoriti na pitanje: “Kako podržati web poduzetnike u pokretanju i u održivom rastu globalnog poslovanja”.

Ako ste poduzetnik ili ste uključeni u poduzetničke aktivnosti ili mislite da imate neke kvalitetne ideje koje mogu doprinjeti ukuponom poboljšanju, želimo to čuti od vas! Recite nam nešto o pametnim tehnologijama koje trenutno potiču web poduzetnike širom svijeta, imate li neku kreativnu ideju koju bi mogla podržati industrija diljem Europe, sve ćemo razmotriti, bilo da se radi o obrazovanju, novim aktivnostima, novim uslugama pa čak i o regulatornim promjenama. Možete se pridružiti oi učestvovati u debati na www.openideo.com ili na # oi_startup na Twitter-u,

priopćila je Europska Komisija.

Crowdsourcing izazov trenutno se nalazi u “Inspiration” fazi, što znači da ste pozvani da iznesete svoje ideje ili primjere projekata koji su se negdje pokazali uspješnim. U prvih nekoliko dana dostavljeno je 149 ideja među kojima i “TaskRabbit for techies”, koja omogućuje web poduzetnicima da razmijenjuju vještine, i da prodaju svoje proizvode putem nečeg sličnog Etsy, otvorenog tržišta za startape.

Ovo je samo prva u nizu inicijativa koje Europska Komisija planira da sprovede u području Internet startapa. Crowdsourcing izazov traje do 29. svibnja i otvoren za sve, da bi druge upoznali sa svojim idejama posjetite stranicu www.openideo.com/open/web-start-up/brief.html