drawsomething Draw Something trenutno je aplikacija broj 1 kako na Androidu tako i na iOS. Draw Something (Nacrtaj nešto) navedena je kao igra i mnogo se poredi sa porodičnom igrom Pictionary, međutim, smšna stvar je što ova izuzetno popularna aplikacija uopšte nije igra.

Draw Something je više kao aplikacija namenjena socijalnoj komunikaciji skrivena pod maskom igre, navodi izvršni direktor kompanije OMGPOP i dizajner aplikacije Draw Something, Dan Porter.

Ono što treba istaći jeste da je Draw Something aplikacija preuzeta 30 miliona puta za manje od 40 dana. Aplikacija generiše oko 2 milijarde crteža i svakodnevno je igra više od polovine njenih korisnika koji razmenjuju između 2.000 i 3.000 slika u sekundi. Prema nekim informacijama, Draw Something aplikacija svojim vlasnicima donosi stotine hiljada dolara dnevno i to je uglavnom od plaćanja za nadogradnju ali takođe i od kupovine koja se obavlja unutar aplikacije i oglašavanja.

Aplikacija poziva korisnika da nacrta jednu od tri stvari koje njihov prijatelj pogađa. Ako prijatelju pogodi šta je nacrtano, korisnik koji je nacrta sliku zarađuje zlatnik. Igra nema neku tabelu rezultata, zato i nije igra, ali vodi evidenciju o nizu ispravnih pogađanja.

Aplikacija objedinjuje komuniciranje, zajedničko igranje i razmenu iskustava. Cilj je bio da ovo bude nešto veoma uzbudljivo, nešto što neće imati pobednika ili poraženog,

navodi Dan Porter.

Porter smatra je uspeh Draw Something aplikacije u tome što koristi sposobnost touch screen uređaja za crtanje a ne samo za tapkanje po ekranu.

Kompanija OMGPOP do sada je izdala 30 aplikacija međutim ni jedna nije ni blizu popularnosti koju ima Draw Something. Takođe, treba reći da je aplikacija kompanije Zynga, Word with Friends tek na trećem mestu po preuzimanju.

Kompanija planira da uradi ažuriranje aplikacije Draw Something, uključi funkciju ćaskanja i omogući skladištenje i deljenje slika. Takođe je najavljeno da će biti dodato mnogo više tradicionalnih elemenata igara.