prodaja glazbe

Glazbena industrija je u 2011 godini ostvarila najbolje prodajne rezultate u posljednjih osam godina. Iako je prodaja CD-ova u padu, digitalni prodaja bilježi konstantan rast.

Globalna prihodi od prodaja glazbe smanjili su se samo tri posto tijekom prošle godine. "2011 je označena kao godina sa najmanjim negativnim rezultatom u globalnoj prodaji glazbe od 2004 godine," navodi se u godišnjem Recording Industry In Numbers izvješću.

Prihodi od prodaje “fizičke” glazbe smanjeni su se samo 8,7 posto (972 milijuna dolara). Smanjenje prihoda u 2010 godini iznosilo je 13,8 posto.

Prihodi od prodaje “digitalne” glazbe porasli su za 8 posto ili 389 milijuna dolara u 2011 godini što je porast u odnosu na 5,6 posto rasta iz 2010 godine. Ukupni prihodi od prodaje digitalne glaze u 2011 godini iznosili su 5,3 milijarde dolara što čini 31 posto ukupno prodaje glazbe.

Prodaja digitalnih pjesama i albuma porasla je za 19 posto, na 3,7 milijardi pjesama. Izvještaj navodi Australiju sa najvećim rastom od fantastičnih 60 posto. Poređenja radi, SAD je imala rast od 8% dok je Velika Britanija imala rast prodaje od 10%. Prodaja digitalnih singlova u SAD dostigla je 1,27 milijarde dolara a u Velikoj Britaniji 176,2 milijuna dolara.

U izvještaju se također navodi da su prihodi od prodaje glazbe porasli u 17 zemalja.

Glazbenu industriju očekuju još bolji dani jer su se u posljednje vrijeme stvorile nove okolnosti koje se sasvim sigurno utjecati na još veći rast prihoda od prodaje glazbe.

Pojavile su se nove usluge kao što su Spotify, iTunes Match i Facebook integracija koja će svakako pomoći u rastu Američkog tržišta glazbe. Glazbena industrija je vrlo uspješno lobirala neke nacionalne Vlade u cilju uvođenja nekih anti-piratskih mjera.

Također treba reći da se u izvještaju navodi da je prodaja glazbe u digitalnoj formi na Američkom tržištu postala primarna sa 51 posto od ukupne prodaje glazbe. U Velikoj Britaniji, prodaja digitalne glazbe dostigla je 32 posto.