mozilla-browserquest

Kompanija Mozilla odlučila je da udruži svoje snage sa web dizajn studiom Little Workshop kako bi razvila BrowserQuest, avanturističku multiplayer igricu koja se bazira na Web pretraživaču. Igrica je izgrađena sa tehnologijama koje se baziraju na Web standarde i kao takva dizajnirana je da se igra u okviru Web pretraživača.

Sa tehničkim mogućnostima koje nude najnoviji standardi, Web programeri više ne moraju da se oslanjaju na dodatke za kreiranje interaktivnih multimedijalnih iskustava i korisničkog interfejsa baziranog na aplikacijama. Moderni standardi učinilu su Web potpuno održivom platformom za razvoj igara.

Igrica BrowserQuest, izgrađena korištenjem JavaScript i HTML5, sasvim je ubedljiva demonstracija kako se sa postojećim standardima može kreirati igrica koja bi se igrala u pretraživaču. BrowserQuest koristi HTML5 Canvas element za rednerovanje 2D sveta, HTML5 audio API za podršku zvučnnim efektima, WebSockets za olakšavanje komunikacije sa backend serverom i localStorage za čuvanje napretka koje igrač ostvaruje u igrici.

BrowserQuest “remote backend”, koje omogućava multiplayer igranje u realnom vremenu kodirano je u JavaScript-u i radi na Node.js. Njen status se može pratiti putem komandne ploče u realnom vremenu.

Mozilla navodi da korišćenje široko podržanih standarda omogućava da korisnici mogu igrati BrowserQuest igricu sa raznih uređaja korišćenjem desktop i mobilnih pretraživača.

U skorije vreme treba očekivati još veći napredak s obzirom da se radi na Web standardima koji će umnogome poboljšati podršku za izgradnju igara na Web-u. Karakteristike kao što su 3D grafika i podrška za “game controller”, mogli bi browser igre učiniti veoma zanimljivim.

Za više detalja o BrowserQuest igrici, pogledajte Mozilla hacks blog.