Cloud-Computing Kada je popularni sajt za delenje sadržaja Megaupload zatvoren, mnogi korisnicima širom sveta izgubili su pristup datotekama koje su upload-ovali. Megaupload, iza koga stoji čuveni Kim Dotcom, zatvoren je od strane FBI pod optužbom da sajt služi za nelegalno deljenje muzike, filmova i ostalog zaštićenog sadržaja ćime su nosioci autorskih prava oštećeni za najmanje 600 miliona dolara.

Među onima koji su izgubili pristup svojim datotekama su i oni koji su koristili sajt potpuno legalno, delili su lične datoteke kao što su fotografije i dokumenati.

Sada postaje sve više uobičajeno da korisnici svoje datoteke skladište online, na ono što naziva “Cloud”.

Šta je Cloud?

Cloud je već uveliko prisutan u oblicima koji mnogi poznaju kao što su DropBox, SkyDrive, Gmail, YouTube, Facebook i mnogi drugi. Cloud je usluga koja nam nudi neograničene količine svega (hard disk, procesor, memorija i ostalo) onda kada nam je potrebno i koliko nam je potrebno i to na način da samostalno sve to kontrolišemo, kroz neku aplikaciju ili web portal. Ideja se zasniva na tome da su svi podaci koje korisnik treba dostupni u svakom trenutku putem Interneta. Cloud je usluga dostavljanja servisa umjesto samog proizvoda. Cloud pruža aplikacije, pristup podacima, servise za skladištenje podataka i ne traži od korisnika poznavanje fizičke lokacije sistema koji nam obezbeđuje uslugu, broj servera koji se koriste za tu uslugu nije poznat, njihova infrastruktura takodje nije poznata, mogu biti u istoj zgradi ili na različitim kontinentima.

S obzirom da korisnik nije vlasnik infrastrukture samim tim nije dužan ni da je održava, on u stvari plaća iznajmljivanje usluge i onih resursa koji su mu u određenom trenutku potrebni. Znači, potrebna mu je neka poslovna aplikacija, iznajmi je, završi posao i plati. Nema potrebe za kupovinom aplikacija, promene hardvera i ostalo, sada mu je potreban samo pristup nekom Cloud servisu gde plaća ono što koristi i koliko koristi. Kada više ne želi neke usluge, nema više potrebe za njima, jednostavno se isključi i ne plaća više za njih.

Osnovne komponente Cloud tehnologije ili Cloud Computing-a su:

Softver kao servis (Software as a Service, SaaS) odnosi se na softverske usluge u Cloud-u. SaaS znači da određeni softver/aplikacija koju želite koristiti nije instaliran kod vas već na nekom drugom mestue. Treba napomenuti da SaaS predstavlja opšti naziv za model isporučivanja softvera kao servisa i ne koristi se samo u Cloud Computing-u već se može sresti i kod drugih tehnologija. Primeri toga su Facebook, Gmail te sve web aplikacije.  

Infrastriktura kao servis (Infrastructure as a Service, IaaS) odnosi se na isporučivanje infrastrukture kao servisa. Tačnije, radi se o virtuelnom serveru uz koji se vežu sve relevantne usluge kao što su procesorska snaga, memorija, prostor na disku i ostalo. Ovo u prevodu znači da se korisnik brine za sve od operacionog sistema, aplikacije, antivirus softvera pa do samih podatak. Ono što se može smatrati lošim kod ove usluge jeste to što je to ustvari vaša virtuelna mašina i vi ste u potpunosti odgovorni za nju.

Platforma kao servis (Platform as a Service, PaaS) usluga je model isporučivanja operativnih sistema kao servisa  zajedno sa ostalim servisima, putem Interneta bez potrebe za download-om i instalacijom. PaaS usluga preuzima odgovornost za sve što se tiče platforme, uključujući i skalabilnost ovisno o potrebnom kapacitetu. PaaS nudi različite kombinacije usluga u Cloudu za podršku svim fazama razvojnog ciklusa aplikacije među kojima su integrisano razvojno okruženje (IDE), kontrola izvornog koda, kontrola verzija, praćenje izmena koda, interaktivni testovi za više korisnika i ostale.  PaaS rešenja su razvojne platforme u kojima su razvojni alati smešteni u Cloud i kojima se pristupa pomoću web browser-a.

Svakako da Cloud i Web usluge menjaju IT tržište, Cloud obećava smanjenje troškova poslovanja jer će se plaćati samo ono što se koristi.

Da li je Cloud bezbedan?

U svetlu nedavnih dešavanja oko gašenje servisa za delenje sadržaja, mnogi postavljaju pitanje koliko je Cloud skladištenje zaista sigurno s obzirom da Vlasti očito mogu zatvoriti i neke tako velike i popularne sajtove kao što je Megaupload bez upozorenja?

Neki sajtovi ili serveri mogu biti zatvoreni ali bi bilo praktično nemoguće da se Cloud u celini sruši. Zašto?

Kao što smo već rekli, Cloud nije jedan jedinstven sistem koji se nalazi na jednom mestu, to je sistem čiji delovi mogu da se nalaze i na različitim kontinentima. Moguće je da pojedinačni Cloud serveri prestanu sa radum usled fizičkog oštećenja hardvera ali da ceo Cloud padne, nemoguće.

Jedan od najvećih problema sa kojima se Cloud suočava je pitanje bezbednosti. Mnogim korisnicima se ne sviđa ideja da skladište svoje podatke online.

Jay Heiser, analitičar istraživačke kompanije Gartner, navodi da najveći rizik koištenja Cloud-a nije poverenje već sama mogućnost gubitka podataka.

Ako se oslanjate na samo jednog provajdera, onda vam je potreban dokaz da on prai backup vaših podataka negde offline ili da vi sami napravite kopiju podataka unutar nekog drugog provajdera,

savetuje Jay Heiser.