anonymous-srbija Sinoć je u Srbiji uhapšen prvi pripadnik haktivističke grupe Anonymous Srbija.  Osoba sa inicijalima G. V. uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u nekoliko napada na sajtove državnih institucija.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je da je u četvrtak uveče uhapšena jedna osoba osumnjičena da je član hakerske grupe Anonymous Srbija koja je poslednjih dana oborila nekoliko sajtova državnih organa među kojima i zvanični sajt Ministarstva Pravde.

Branko Stamenković navodi da se G.V. sumnjiči za izvršenje krivičnog dela sabotaže i da mu preti zatvorska kazna do 5 godina. Branko Stamenković je izjavio i da je saradnjom svih državnih organa identifikovana cela grupa Anonymous Srbija.

Član Piratske Partije u Srbiji Aleksandar Blagojević osudio je ovo hapšenje navodeći da je reakcija države usledila prvenstveno zbog poruke koju je Anonymous ostavio na sajtu Ministarstva Pravde u kojoj se političari i Srpska elita prozivaju za korupciju i kriminal a ljudi pozivaju da iskažu građanski bunt.

Mislim da je hapšenje prvenstveno bilo vezano za poruku koju je Anonymous ostavio na sajtu Ministarstva. Ovo je demonstracija sile koja ima za cilj da umiri haktivističku scenu.  Sada možemo očekivati da će doći do reakcije i haktivista  ali i države,

izjavio je Aleksandar Blagojević.