google_logo

Google je juče objavio svoje finansijske podatke za prvi kvartal koji se završio 31. marta. Google-ova zarada porasla je za 61 odsto u prvom kvartalu, ali je prosečna "cena po kliku" opala za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Google-ov profit za prvi kvartal 2012 godine bio je 2.89 milijardi dolara što je fantastičan porastu u odnosu na 1.8 milijardi dolara godinu dana ranije. Google navodi da je ukupan prihod iznosio 10.65 milijardi dolara što je za 24 odsto više u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Prihodi od prosečne cene po kliku (CPC), odnosno iznos koji oglašavači plaćaju Google-u kada korisnici kliknu na njihove oglase, pali su za 12 odsto u odnosu na godinu dana ranije a 8 procenata u odnosu na prošli kvartal.

Google ipak konstatuje da ukupan broj plaćenih klikove na oglase i dalje raste i da je u ovom prvom kvartalu porastao za 39 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Google-ov finansijski direktor Patrick Pichette navodi da je nekoliko stvari uticalo na pad CPC prihoda. Jedan od njih je taj da ljudi sve više koriste Internet na svojim telefonima ili Tablet računarima. Mobilni CPC su obično jeftiniji za marketere, pa čak i do 40 odsto, što je svakako u ovoj ekspanziji mobilnog Interneta uticalo na ovo smanjenje prihoda.

google