urKako zaraditi novac od umjetnosti? Mnogi umjetnici imaju problem sa prodajom svojih radova. Na Internetu se može pronaći veliki broj web stranica i aplikacija na kojima možete prodavati svoju glazbu, fotografije i ostala umjetnička dijela.

Nabrojat ćemo neke od njih:

deviantART
deviantART je najveća online društvena mreža za umjetnike, fotografe i dizajnere. Svatko može podijeliti svoje radove sa zajednicom koja broji više od 14 milijuna korisnika spremnih da vam daju svoje mišljenje i savjet. Kreirajte račun kako bi mogli prodavati svoje fotografije i proizvoda. U Prints Shop cijene se kreću od oko 20 do 100 dolara. Kupovina se također može obaviti i sa "Points", virtualnom valutom koja je veoma popularna među super korisnicima.

Neka iskustva korisnika govore da se pokazalo da je najbolje početi razmišljati o prodaji svog rada tek kada dobije više od 100 pozitivnih komentara. Iskoristite društveni angažman kako bi se što veća populacija upoznala sa vašim radovima i proizvodima jer će vam to pomoći da ostvariti najbolju moguću onlini zaradu.

Etsy
Etsy je online tržište na kom možete pronaći veliki broj umjetničkih radova kao što su fotografije, slike, keramički i odjevni predmeti, i još mnogo toga. Ovaj sajt je pokrenut 2005 godine od strane skupine slobodnih glazbenika kojima je bilo potrebno mjesto na kome će moći da prodaju svoja djela. Unatoč sve većoj popularnosti, pogotovu ženske populacije, i velikom broju predmeta koje možete pronaći u fine art gallery, ipak samo manji broj prodavaca na Etsy spadaju u profesionalne umjetnike.

Microstock Agencije

Danas se prodaja fotografija na Internetu najčešće obavlja putem microstock agencija među kojima su najpoznatije Fotolia, iStockPhoto, Shutterstock i DreamsTime.

Prilikom izbora microstock agencije potrebno je upoznati se sa uslovima i ograničenjima kako bi znali svoja prava i koliki je vaš procenat od zarade. Također, vaše fotografije možete postaviti na više sajtova za prodaju fotografija. Dobra praksa je da redovno dodajete nove fotografije na ove microstock sajtove, kako bi vaš portfolio bio ažuriran i primećen.

YouTube
YouTube je najpopularniji video sajt na koji korisnici postavljaju najrazličitije video sadržaje. Sa svojim videom na YouTube možete da zaradite novac ili da postanete svijetski poznata zvijezda. Justin Bieber je možda najpoznatiji primjer YouTube zvijezde.

YouTube putem svog partnerskog program nudi korisnicima mogućnost zarade sa svojim videom. Prihode od oglasa koji se prikazuju na ovim videima YouTube dijeli sa partnerima. Koliko je ovo uspješan program pokazuje i veliki broj partnera koji godišnje zarađuju preko 100.000 dolara.

Napravite kanal i objavite svoj video. Video treba da bude unikatan i zanimljiv da bi mogli očekivati da će doživjeti uspjeh. Bilo da se radi o Kako da… serijalu ili kulinarstvu samo drugačiji i zanimljiviji video od ostalih može napraviti viralni uspjeh i donijeti vam solidnu online zaradu.

Zaarly
Zaarly je peer-to-peer mobilni startup koji korisnicima omogućuje da obavljaju kupovinu i prodaju sa ljudima u svojoj blizini. Zaarly želi biti mobilna verzija Craigslist-a. U početku tržište za oglašavanje radnih mjesta a sada stranica putem koje slobodni umjetnici i dizajneri prodaju svoje radove u pokretu. Jednostavno kreirajte alarm uz navođenje svojih radove označenih sa ključnim riječima i lokaciji. Kad god se pojavi prikladan kupac, Zaarly će uspostaviti vezu.

Zaarly je nedavno predstavila besplatnu uslugu za iOS i Android. Besplatna aplikacija uključuje karticu za prijavljivanje i aktivnost, koja prati povijest vaših prodaja i kupovina. Mobilno i web iskusto su sinkronizirati tako da ćete biti u mogućnosti pristupiti svojim kontaktima i informacijama u bilo koje vrijeme.

Na Zaarly možete pronaći da korisnici prodaju svoju glazbu ili fotografije, ali i mnoge druge stvari za koje postoji interes poput kozmetike ili kino karata.

TuneCore
Jeff Price je 2007 godine osnivao TuneCore, digitalnog distributera, koji je tada korisnicima ponudio da za vrlo simboličnu cijenu učini njihovu glazbu dostupnom na iTunes. Te iste godine, Public Enemy je najavio da će distribuirati svoj nadolazeći album putem TuneCore. TuneCore korisnici su uglavnom amateri, ali tu se također mogu pronaći i Ziggy Marley, Drake, Soulja Boy, bivši Guns N ‘Roses gitarist Izzy Stradlin.

TuneCore će za 50 dolara godišnje distribuirati vaš album na online trgovinama preko TuneCore. Glavna prednost za korisnike je da stranica ne naplaćuje nikakvu naknadu za glazbu koju prodate. Do sada, korisnici su postavili preko 500 milijuna primjeraka glazbe i zaradili više od četvrt milijarde dolara.

Scribd
Scribd trgovina obećava povezivanje pisaca sa desetinama milujuna potencijalnih kupaca. Na Scribd-u možete pronaći milijune dokumenata, od recepata i osobnih priča do akademskih izvješća.

Sa 100 milijuna korisnika, Scribd je izvorno dizajniran za dijeljenje dokumenata a trgovina je lansirana kako bi korisnici mogli zaraditi novac naplatom pristupa njihovom radu. U srpnju 2011 godine, Scribd je najavio dugoročnu strategiju za generiranje prihoda od online vijesti pokretanjem mobilne aplikacije Float.

I pored svega navedenog još uvijek je najbolje pokrenuti vlastiti blog na kome bi prodavali vlastite radove i to kombinirati sa prodajom na ostalim online tržištima. Ako uspijete privući veliki web promet na svoj blog, tada ćete moći i njega monetarizirati koristeći se nekom od brojnih mogućnosti za oglašavanje kao što je Google AdSense.