samsung

Tehnološki gigant iz Južne Koreje, kompanija Samsung objavila je rekordnu zaradu ostvarenu u prvom kvartalu 2012 godine. Samsung je ostvario 4,4 milijarde dolara profita što je 82% više u odnosu na isti kvartal prošle godine. Osim rekordne zarade, istraživačka kompanija Strategy Analytics navodi da je Samsung takođe uspeo i da nakon 14 godina dominacije kompanije Nokia postane najveći svetski proizvođač mobilnih telefona.

Istraživačka kompanija Strategy Analytics navodi da je kompanija Samsung isporučila 93.5 miliona telefona dok je Nokia isporučila 82.7 miliona.

Kompanija Nokia je u velikim problemima i njen status je značajno opao u poslednjih nekoliko godina jer se kompanije nije baš najbolje prilagodila novim trendovima i zahtevima kupaca. Prodaja pametnih telefona je izuzetna, kompanije kao što su Apple, Samsung, HTC i ostali drže ogroman dio ovog tržišta dok je Nokia sada prinuđena da se nada uspehu svojih Windows telefona iako mnogi smatraju da oni nisu dovoljno kvalitetni da se nose sa konkurencijom poput iPhone ili nekih Samsung modela.

Samsung je takođe kompanija koja prodaje najviše Android telefona iako kompanija i dalje proizvodi veliki broj “običnih” telefona. Iako se sva priča vrti uglavnom oko pametnih telefona, važno je znati da tržišta u razvoju još uvek koriste ove obične telefone jer su pametni telefoni previše skupi s obzirom na standard stanovništva u tim zemljama.

1

Prošle godine Samsung je postao broj 1. u Evropi, dok je Nokia zadržala poziciju broj 1. na većini tržišta u nastajanju. U ovom prvom kvartalu, očekivalo se da će Samsung preuzeti dosta veliki udio od kompanije Nokia na tržištima u Aziji. Kina i Indija su dva najveća tržišta, gde je sada dominantan Samsung,

navodi Tom Kang iz istraživačke kompanije Strategy Analytics.

Kada je u pitanju prodaja pametnih telefona, Strategy Analytics navodi da je Samsung broj 1. sa prodatih 44.5 miliona uređaja dok je na drugoj poziciji kompanija Apple sa prodatih 35.1 milion iPhone-a. Nokia je treća sa prodatih 11.9 miliona uređaja.

2