nokia-lumia-900

Nokia sa svojim novim Lumia Windows telefonom pokušava da uđe na Američko tržište. Mnogi rani pokazatelji isticali su da će Lumia biti dosta dobro prihvaćena u Evropi međutim, Evropski operateri sada pokazuju dosta pesimizma po pitanju šansi da modeli iz serije Lumia uopšte mogu da budu konkurentni iPhone i Android telefonima.

U proteklih nekoliko nedelja Nokia Lumia 900 koji je 4G LTE telefon imao je veoma neobično lansiranje u SAD. Prvo je lansiran na Uskrs kada su mnoge AT&T prodavnice bile zatvorene. Zatim se desilo neverovatno, Nokia je uočila veliku softversku grešku na telefonima isporučenim u SAD pa je kompanija odlučila da taj utisak popravi akcijom poklanjanja Lumia 900 telefona koja traje do 21. aprila.

Nokia je nekada imala dominaciju na tržištu SAD-a, međutim kasno prilagođavanje novim zahtevima korisnika po pitanju pametnih telefona dovelo je do toga da sada Nokia bukvalno ne postoji na ovom tržištu.

Evropa je po svim predviđanjima trebalo da bude sasvim druga priča jer su se na ovom tržištu pametni telefoni kompanije Nokia sasvim solidno prodavali, tako da se smatralo da će ovi korisnici biti voljni da pruže šansu Nokia Windows telefonima.

Nažalost, prema poslednjem izveštaju četiri vodeća Evropska telekoma ističu da Nokia Lumia telefoni jednostavno nisu dovoljno kvalitetni da bi mogli da se takmiče sa iPhone i Android telefonima. Lumia 800 i Lumia 710 u Evropi su dostupni od novembra. U prošlom kvartalu kompanija je prodala 2 miliona Lumia telefona, uz napomenu da je većina prodaje došla iz Evrope. Poređenja radi, Apple je u istom periodu prodao 37 miliona iPhone-a širom sveta.

Trenutna situacija je takva da niko u prodavnicama i ne pita za Nokia ni za Windows telefon, navodi jedan Evropski prodavac mobilnih telefona.

Pred kompanijom Nokia izuzetno je težak put. Ona mora da pokuša da obnovi svoj kredibilitet proizvođača mobilnih uređaja, s tim da sada mora da se fokusira na proizvodnju kvalitetnih pametnih telefona. Pored toga, kompanija mora da napravi uspeh sa Microsoft Windows operativnim sistemom, čiji je trenutni udeo na tržištu praktično zanemariv.