ios

Prema najnovijim izveštajima, ukupan broj preuzimanja iOS aplikacija opao je za 30 odsto u martu, na najniži nivo na kom se platforma našla od septembra 2011 godine. Prema izveštaju kompanije Fiksu, u SAD-u je u martu 200 najpopularnijih besplatnih iPhone aplikacija prosečno imalo 4,45 miliona dnevnih preuzimanja, što je dosta manje u odnosu na februar kada je prosečno preuzeto 6,35 miliona aplikacija dnevno.

Kompanija Fiksu ističe da su dva faktora odgovorna za ovaj pad u broju preuzimanja iOS aplikacija: prošla je euforija koju su novi iPhone korisnici (koji su uređaje dobili za Božićne i Novogodišnje praznike) imali i Apple-ovo upozorenje na postojanje developera koji koriste botove za preuzimanje kako bi veštački naduvali svoju poziciju na AppStore.

U februaru je broj preuzimanja aplikacija takođe bio manji od rekordnog januarskog koji je iznosio 6,79 miliona preuzetih aplikacija dnevno.

z

Iako ovaj poslednji izveštaj kompanije Fiksu pokazuje dramatičan pad u broju preuzimanja iOS aplikacija, cena za sticanje lojalnih korisnika ostala je stabilna u martu, 1.30 dolara. Kompanija Fiksu definiše lojalne korisnike kao nekoga ko otvara aplikaciju najmanje tri puta. Iako su martovske brojke uglavnom nepromenjene u odnosu na februar, app marketing troškovi su u velikoj meri tamo gde su bili i prošlog leta, kada je cena za sticanje lojalnog korisnika bila 1.20 dolara.

Troškovi za sticanje novog korisnika na najnižem nivu u poslednih osam meseci bili su u januaru kada su iznosili 1.14 dolara.

x