Facebook Gaming

Najveća društvena mreža na svijetu Facebook, dobrim dijelom za svoj uspjeh može da zahvali ekspanziji društvenih igara. Zahvaljujući planetarno popularnim društvenim igrama poput Mafia Wars, FarmVille i ostalim, Facebook platforma postala je virtualana konzola za igranje sa milijunima igrača.

Ogromna popularnost igranja društvenih igara na Facebook-u omogućilo je društvenoj mreži ali i kreatorima najpopularnijih igara zaradu koja se mjeri milijardama dolara.

No, kako se bliži dan Facebook-ovog izlaska na burzu, pojavljuju se neke naznake da je društveno igranje na Facebook-u dostiglo svoj vrhunac i da sada treba očekivati njegov pad.

Kreator najpopularnijih Facebook igara kompanija Zynga, naporno radi na smanjenu ovisnosti o Facebook-u. Kompanija Zynga ne samo da radi na izgradnji destinacije za svoje igre izvan Facebook-a već pokušava da postane platforma za sebe.

Prema posljednjim informacijama ova strategija kompanije Zynga već daje rezultate, naime Facebook je objavio da je doprinos kompanije Zynga u ukupnim prihodima kompanije za prvi kvartal 2012 godine 15%. Godinu dana ranije doprinos kompanije Zynga bio je 19%. Iako postoje brojni čimbenici koji su pridonijeli ovom smanjenju ipak, Facebook ima razloga za zabrinutost.

Još jedan razlog za zabrinutost, i potvrda mišljenja da je ovo bio vrhunac društvenog igranja je taj što je kompanija CrowdStar, jedan od prvih i istaknutijih kreatora društvenih igara za Facebook, objavila da više neće kreirati igre za Facebook. Prema riječima direktora kompanije, CrowdStar će “zadržati” svoje popularne igre na Facebook-u, među kojima je i Happy Aquarium, ali da će od sada kompanija biti “100 posto usredotočena na kreiranje igara za mobitele.”

Kao razlog navodi se ogroman rast broja mobilnih korisnika među kojima je veliki broj mladih, tehnološki obrazovanih igrača. Izvršni direktor kompanije CrowdStar, Peter Relan, navodi da je kompanija već postigla određen uspjeh na ovom tržištu s obzirom da su njene iOS i Android igre Social Girl i Modern Girl preuzete više od 20 milijuna puta.

Peter Relan smatra da broj igrača na Facebook-u više ne raste već da se on čak i smanjuje tako da CrowdStar vjerojatno nije jedini kreator igara koji gleda u pravcu mobitela.

Da mišljenje Peter Relan-a ima svoje utemeljenje govori i nedavni primjer kompanije OMGPOP koju je kupila kompanija Zynga za 200 milijuna dolara prvenstveno zbog njene hit igre Draw Something. OMGPOP je izvorno bila usmjerena na kreiranje igara za Facebook, međutim, kompanija je promjenila svoj fokus i kreirajući Draw Something igru za mobitele.

Rast igranja igara na mobitelima nikako nije dobra vijest za Facebook jer ako i ostali veliki igrači u prostoru društvenog igranja počnu da kreiraju igre primarno za mobitele ili da svoju strategiju usmjeravaju na mobitele, najbolji dani društvenog igranja a vjerojatno i društvene mreže postaće prošlost.