facebook izlazak na burzu

Čekanju je napokon došao kraj. Nakon nekoliko godina iščekivanja i nekoliko mjeseci povlačenja po medijskim naslovima, dionicama najveće društvene mreže na svijetu napokon je počelo javno da se trguje.

Facebook dionice, koje su jučer bile procijenjene na 38 dolara, prije nekoliko časova postale su dostupne na NASDAQ.

Nakon što je danas došlo odlaganja zbog nekih “problema” sa NASDAQ sistemom, dionice su izašle na tržište i to sa cijenom od 42,05 dolara. Trenutna cijena kojom se trguje je 41,25 dolara.

Facebook je pokrenut 2004 godine u sveučilišnoj spavaonici i za nekoliko godina uspjeo je da postane jedna od najvrijednijih i najpopularnijih kompanija na svijetu. Sa ovim izlaskom na burzu Facebook će postati ne samo multi-milijarderska kompanija već će potuči i sve ranije tehnološke kompanije koje su izlazile na burzu među kojima i Google. Facebook ima oko 900 milijuna korisnika postao je ne samo hit na Internetu već i kulturološki fenomen bez kojeg stotine milijuna ljudi koristi svakodnevno.

Mnogima se ne sviđa ali Facebook je postao izuzetno bitan i nezaobilazan faktor na Internetu. On ima gotovo milijardu korisnika, zarađuje milijarde dolara, jedan je od najpriznatijih brandova na svijetu i u svojim redovima ima nekoliko izuzetno talentiranih inženjera koji su među najboljima u Silicijskoj dolini. Facebook naglašava da su njegovi najbolji dani ispred njega, ovo danas je samo početak jedne veoma uspješne priče.

S druge strane, trenutna procjena vrijednosti Facebook-a temelji se na njegovom potencijalu a ne na njegovim relativno skromnim prihodima tako da kompaniju tek očekuju izazovi po pitanju realiziranja svih svojih potencijala, uključujući u mobitele.

Prema posljednjim informacijama, tijekom prvog sata trgovanja oko 200 milijuna dionica promjenilo je svog vlasnika.