Opera

Prema najnovijim glasinama Facebook pregovara o kupovini Opera Software, kompanije koja stoji iza web browser-a Opera.

Izvor upoznat sa ovim pregovorima navodi da najveća društvena mreža na svijetu želi da se proširi na tržište Internet pretraživača i da bi stjecanje Opera bio pravi potez u tom pravcu. Na tržištu pretrage je izuzetno velika konkurencija, tu su Google, Apple, Microsoft, Mozilla a sada je tu još i Yahoo, koji je nedavno pokrenuo svoj web browser.

Opera Software je Norveška kompanija koja je za prvi kvartal 2012 godine prijavila prihod od 46.9 miliona dolara. Kompanija ima oko 700 zaposlenih i oko 200 miliona korisnika na svim platformama.

Iako nema mnogo detalja o ovim pregovorima o kupovini Opera browsera, sasvim je sigurno da Facebook želi parče kolača na tržištu pretrage, i to posebno pretrage na mobilnim uređajima. U stvari, pre nekoliko meseci bilo je govora da Facebook radi na svom sopstvenom browseru.

Ova glasina posebno ima smisla kada se u obzir uzme nekoliko stvari. Prvo, kompanija planira da ovog leta predstavi svoj, Facebook brendirani telefon kojeg će pokretati modifikovani Android OS. Stoga, Facebook želi da kontroliše kako korisnici pregledaju i pristupaju društvenoj mreži sa mobilnnih uređaja. Ako bi Facebook telefon koristio Google pretraživač tada bi Google bio taj koji bi kontrolisao ponašanje korisnika ali i zaradu koju donosi oglašavanje u pretrazi.

Opera zarađuje novac od mobilnih uređaja što je ono što Facebook sada očajnički treba. Opera Software navodi da je u prvom kvartalu 2012 godine zaradila 3 miliona dolara od svojih mobilnih korisnika, što je rast od 253 odsto u odnosu na godinu dana ranije i 1,8 miliona dolara od proizvođača mobilnih uređaja. Kompanija je takođe prijavila 6.9 miliona dolara prihoda u prvom kvartalu 2012 godine koji dolaze od mobilnih izdavača i oglašivača, što je 303 odsto više nego u istom periodu prošle godine.