online preporukePrema istraživanju kompanije Eccomplished, online preporuke su sada važnije od tradicionalnog word-of-mouth. Gotovo trećina (31%) ispitanika izjavila je da obvezno pročitao online recenzije prije donošenja odluke o kupnji, dok 23 posto ispitanika kaže da prije kupnje traži savjet prijatelja ili nekog člana familije.

Također, 18% ispitanika navodi da čita komentare na online članke, a samo njih 6% traži savjet na društvenim medijima.

Ovaj procenat traženja savjeta na društvenim medijima nije značajno veliki ni u okviru starosne grupe od 18 do 24 godine, on iznosi samo 11 posto.

Prema istraživanju kompanije Eccomplished, glavni metod istraživanja je posjetia online tržištu kao što je Amazon, na kom se može pronaći veliki broj preporuka i recenzija u različitim oblastima.

1

Recenzije (mišljenja) potrošača na e-commerce sajtovima su od izuzetne vrijednosti. Prema statističkim podacima kompanije Reevoo, 50 ili više rececenzija po proizvodu može značiti povećanje stope konverzije za 4,6 posto. Reevoo naglašava da recenzije proizvode oko 18 posto povećanja u prodaji.

Također, kompanija iPerceptions je u svom istraživanju otkrila da će 63% kupaca vjerojatno obaviti kupnju na sajtu na kojem se mogu pronaći mišljenja korisnika.

Kvartalno istraživanje kompanije Eccomplished osvrće se i na čimbenike koji utječu na potrošače kada donose odluku od kog trgovaca da kupe neki proizvod.

I dok potrošači pri odlučivanju o tome koji proizvod da kupe, savjete i informacije traže iz različitih izvora, kada se radi o tome gdje da kupe tu je samo jedan faktor presudan, cijena.

Gotovo dvije trećine (60%) ispitanika izjavilo je da će kupiti na onom mjestu na kom je cijena najniža. Kao drugi najčešći razlog 39% ispitanika je navelo da proizvod mora biti na lageru, a potom i da je način isporuke adekvatan (37%).

2

Pri kupovini elektronike, 65% ispitanika navodi da je cijena najvažniji faktor a 33% ispitanika će potražiti recenzije kupaca.

3