mini-projektor-pametni-telefon

Grupa naučnika došla je do koncepta za minijaturni projektor koji bi mogao biti povezan na bilo koji pametni telefona i koji bi korisniku omogućavao kontrolu telefona iz same projekcije.

Naučnici sa Frauhofer Instituta za Primenjenu Optike i Precizno Inženjerstvo proučavali su kompozitne oči insekata, koje su im bila inspiracija za ovu tehnologiju projektora. Koristeći se sličnim kompozitnim sistemom projektora, dobija se slika dovoljno dobra da prikaže slike bez zamućenja do kojeg dolazi kada svetlost pod uglom pogodi ravnu površinu.

Ovo se postiže putem niza projekcija. Kod niza projekcija, više sitnih LED projektora zajednički prikazuju jednu veliku sliku. Kod ovih malih projekcija, svaka od njih ima svoju verziju slike i njihovim sastavljanjem u jednu projekciju dobija se slika jasna kao na pametnom telefonu, bez zamućenih ivica.

Zbog ovih kompozitnih projektora, koja uzimaju drugačije uglove slike, pametni telefoni sa zakrivljenim ekranima mogu projektovati sliku na vodoravnu ili uspravnu površinu.

mini projektor pametni telefom

Ova najnovija inovacija u tehnologiji projektora sigurno će doneti ogroman napredak po pitanju delenja sadržaja svog telefona sa ljudima koji su fizički prisutni oko vas. Zamislite koje su sve koristi od jednog ovakvog “mini projektora za pametne telefone”. Moći ćete igrati igrice sa prijateljima, jer će vam projektor omogućiti kontrolu sadržaj sa same projekcije. Zamislite koliko bi delenje fotografija bilo jednostavnije a o gledanju filmova da i ne govorimo.

Ostaje da se nadamo da ćemo što u bliskoj budućnosti sa svojim pametnim telefonima moći koristiti ovakve mini projektore.