facebook-grupa

Facebook ne prestaje sa iznenađenjima. Nakon objave da pokreće svoju App Store, najpopularnija društvena mreža na svijetu navodi da se nalazi u fazi testiranja svoje nove usluge za dijeljenje sadržaja. Nova usluga bi za nekoliko dana trebala biti ugrađena u sve Facebook Grupe.

Najpopularnija društvena mreža potvrdila je da je ova nova usluga od jučer dostupna veoma malom broju korisnika koji će da testiraju sve njene funkcionalnosti. Ova nova usluga za dijeljenje sadržaja koja će biti integrirana u Facebook Grupe, omogućit će korisnicima upload skoro svih datoteka (glazba i .Exe datoteke se neće moći upload-ovati) do 25 MB veličine i njihovo dijeljenje iz stranice Grupe sa svim ostalim članovima Grupe.

Facebook-Groupe-dijeljenje-datoteka

Sa ovom novom značajkom, Facebook postaje još jedna kompanija koja je zakoračila na teritorij koji su mnogi smatrali Dropbox-ovim. Prije Facebook-a Google je na ovo tržište ušao sa svojim proizvodom Drive, Microsoft sa SkyDrive itd. Iako treba reći da za razliku od Dropbox-a, ova nova Facebook usluga nije samostalna aplikacija.

Situacija na ovom tržištu na kom je relativno do skoro dominirao Dropbox počinje da se komplikuje. Sama činjenica da će oko 900 milijuna Facebook korisnika uskoro dobiti mogućnost da na veoma brz način dijeli svoje datoteke sa drugima, i to bez potrebe da se prijavljuju na poseban račun, mogla bi itekako utjecati na popularnost Dropbox servisa i u konačnici na njegovo poslovanje.

Facebook ističe da skoro 400 milijuna ljudi koristi Facebook Grupe i da je dijeljenje datoteka jedan od najčešćih zahtjeva ove populacije.