taj mahal

Google ugradio određene promene u svoj pretraživač kako bi pokušao da ponudi brze odgovore na upite pretrage. Nova funkcija, Knowledge Graph, čini da algoritam sajta deluje mnogo više poput ljudi.

Funkcija će u početku biti dostupna samo Američkim korisnicima, ali će se u dogledno vreme proširiti i na globalni nivo.

Ova objava dolazi ubrzo nako što je Bing predstavio svoj novi, redizajnirani pretraživač koji sada korisnicima pruža dodatnu pretragu sadržaja izvan tipične. Microsoft-ov pretraživač sada ima dve dodatne kolone na stranicama sa rezultatima pretrage, "snapshot" i kolonu na kojoj se mogu pronaći rezultati sa društvenih medija.

Amit Singhal iz kompanije Google ističe da je do sada njihov pretraživač mogao samo da prepozna podudaranje ključnih reči, ali ne i da razume kontekst. Kao primer naveo je "Taj Mahal" koji može da znači različite stvari različitim ljudima.

Korisnici prilikom svoje pretrage možda misle na jedan od najlepših svetskih spomenika, a možda misle na poznatog muzičara koji je nagrađivan i sa nagradom Grammy, a neki možda čak mise i na kazino u Atlantic City, itd,

navodi Amit Singhal.

Google navodi da je Knowledge Graph programiran da koristi oko 3,5 milijardi različitih atributa kako bi organizovao rezultate, što znači da sada može grupisati rezultate i po tim raznim alternativnim tumačenjima.

Za neke pretrage, kao što je pretraživanje istaknutih osoba, Google će automatski prikazati rezime sa ključnim informacijama o toj temi.

Google_Knowledge

Amit Singhal iz kompanije Google navodi da je sledeći korak dapogledamo kako sajt može da odgovori na neka složenija pitanja, poput "10 najdubljih jezera?"

Da bi pružio najbolje odgovore na ovakva pitanja, pretraživač bi trebao da se oslanjaju na više izvora i faktora po mnogim različitim kriterijumima.

Pionir ova vrste računarske i inteligentne pretrage je Wolfram Alpha, sajt koji prikuplja verifikovane podatke kako bi mogao da obezbedi različite statističke rezultate.

Već duže vreme se pokušava napraviti pretraživač koji bi reagova potpuno prirodno na ljudske upite. Jedan takav pokušaj je i pretraživača Ask Jeeves, kome korisnici mogu da postave pitanje.