djeca na facebooku

Facebook želi početi dozvoljavati djeci mlađoj od 13 godina da koristite njegovu društvenu mrežu ali pod nadzorom roditelja. Prema najnovijim informacijama, najveća društvena mreža na svijetu radi na novom mehanizmu koji će najvjerojatnije uključivati ​​povezivanje djetetovog Facebook računa u Facebook računom njegovih roditelja. Na ovaj način roditelji bi mogli vidjeti sve aktivnosti svog djeteta, a također bi imali mogućnost da omoguće i kontroliraju koje aplikacije bi njihovo djete koriste i na koji način.

Trenutna politika Facebook- zabranjuje korisnicima mlađim od 13 godina da se prijave, zbog zakona koji se odnose na online zaštitu djece i restrikcije. Međutim, postoji mnogo razloga zašto bi društvena mreža željela promijeniti ovu politiku. Prije svega, omogućavanjem da djeca mlađa od 13 godina mogu da otvore račun na Facebook-u sigurno će dati značajan poticaj povećanju broja korisnika društvene mreže, što svakako znači i veći prihod od oglašavanja. Također, to bi učvrstilo poziciju Facebook-a kao povremene gaming platforme, jer će djeca te dobi vjerojatno igrati društvene igrice na Facebook-u.

No, tu je i nekoliko problema koje će Facebook morati rješiti prije nego što regulatori, roditelji i zakonodavaca odobre da djeca mogu koristiti Facebook. Većina problema odnosi se na pitanja vezana za privatnost.

Novija izvješća pokazala su da je na Internetu zaista teško sprovesti ograničenja vezana za godine, posebno se to odnosi na situacije kada roditelji žele da njihova djeca pristupaju online sadržaju i uslugama. Mi smo u stalnom dijalogu sa interesnim skupinama, regulatornim tijelima i drugim kreatorima politike. Razgovaramo o tome kako najbolje pomoći roditeljima da njihova djeca budu sigurna u online okruženju koje se konstantno razvija,

navodi Facebook.

Različiti izvještaji pokazuju da djeca već koriste Facebook, unatoč trenutnoj politici kompaniji. Na primjer, studija koju je nedavno sprovela kompanija MinorMonitor pokazuje da je 38 posto djece na Facebook-u mlađe od 13 godina.

Imajući u vidu ovu činjenicu, iz Facebook-ove perspektive, veoma pametan potez bi bio kada bi uspio osmisliti način da se ovo legitimira, čineći ga sigurnim i prihvatljivim za regulatore i roditelje, a potom da počne da radi na monetarizaciji.

minormonitor-sigurnost djece na facebooku