Linkedin600-275x171

Nekoliko izvora danas je objavilo da je 6,5 miliona hashed i šifrovanih LinkedIn lozinki navodno kompromitovano. Norveški web sajt Dagens IT prvi je objavio da je 6,5 miliona šifrovanih LinkedIn lozinki kompromitovano i objavljeno na Ruskom hakerskom sajtu.

Per Thorsheim, stručnjak za IT bezbednost takođe je potvrdio krađu LinkedIn lozinki putem svog Twitter Feed-a, navodeći da su napadači postavili šifrovane LinkedIn lozinke na poznati Ruski hakerski sajt s ciljem traženja pomoći za njihovo dešifrovanje.

Finska sigurnosna kompanija CERT-Fi upozorava da iako detalji o korisnicima nisu objavljeni, napadači imaju pristup korisničkim podacima, kao i njihovim lozinkama.

Ono što treba odmah da uradite jeste da promenite svoju Linked lozinku!

LinkedIn do trenutka pisanja ovoga članka nije dala nikakvo zvanično obaveštenje vezano za kompromitovanje 6,5 miliona šifriranih lozinki.

Profesionalna društvena mreža LinkedIn ima više od 150 miliona korisnika, što ukazuje da je kompromitovano manje od 10 odsto korisničkih naloga, ali je to ipak veoma veliki broj.

LinkedIn lozinke su šifrovane sa SHA-1 kriptografskom hash funkcijom koja koristi SSL i TLS, i generalno se smatra relativno bezbednom, ali se ipak se može razbiti.