Nokia-gasi-10000-radnih mesta

Kompanija Nokia saopštila je da planira da ugasi 10.000 radnih mesta širom sveta do kraja 2013, te da će prodati svoj brend luksuznih telefona Vertu grupaciji EQT VI u pokušaju smanjenja troškova. Nokia će zatvoriti fabrike u Finskoj,Kanadi i Njemačkoj.

Kompanija je takođe najavila promene u svom rukovodstva te plan da se stekne Švedska kompanija Scalado. Nokia takođe planira da investira u svoje platformu koja se fokusira na lokciranje kako bi diferencirala svoje Lumia pametne telefone od kunkurencije sa uslugama kao što su navigacija i vizuelna pretraga aplikacija.

Nokia je u aprilu objavila da njena prodaja u prvom kvartalu 2012 godine iznosila 7,4 milijarde evra, što je jedan od najgorih kvartalnih izveštaja kompanije, sa gubitkom od 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To znači neto gubitak od 929 miliona evra u poređenju sa neto profitom od 344 miliona evra godinu dana ranije. Kompanija je za loše poslovanje okrivila veliku konkurenciju pogotovo na tržištu pametnih telefona. Prodaja jeftinih telefona i njenih Symbian telefona je loša, a udeo u prodaji novih Windows telefona još uvek je mali iako kompanija mnogo snažniji rast do kraja godine. Nokia koja je do nedavno bila največi svetski proizvođač mobilnih uređaja sada se sa globalnim udelom od 22% nalazi iza kompanije Samsung čiji je udeo 25%.

Kompanija je saopštila danas da prodaja Vertu Evropskoj grupaciji EQT VI s tim da će kompanija zadržati manjinski paket akcija od 10%.