Yammer-microsoft

Prema nekim glasinama koje su počele da kruže jučer, kompanija Microsoft vodi pregovore o kupnji poslovne društvene mreže Yammer. Nekoliko značajnih medija potvrđuje da se pregovori o stjecanju vode ali da još ništa nije dogovoreno.

Prema glasinama cijena ide do milijardu dolara, što je malo vjerojatno s obzirom da je to skoro dvostruka vrijednost u odnosu na posljednje vrijednovanje iz veljače, ali ništa nije nemoguće.

Poslovne društvena mreža Yammer je neka vrsta Facebook-a za kompanije. Zaposleni mogu postovati, djeliti i raspravljati o raznim stvarima. Poslovna društvena mreža Yammer ima više od 4 milijuna korisnika u 200.000 kompanija u svijetu, i vizija da postane mjesto gdje se posao završava, Yammer je poput Facebook-a samo što ima potencijalno unosniji poslovni model. Yammer je postao sastavni alat za mnoge startupe, a također je i izuzetno popularan i među većim kompanijama. Pa tako više od 80 posto Fortune 500 kompanija koriste poslovnu društvenu mrežu Yammer.

No, tržište društvenih mreža postaje sve konkurentnije, kompanije poput Salesforce, Jive i mnoge druge pokušavaju da osvoje što veći dio ovog tržišta tako da je Yammer možda osjetio da je vrijeme da se na neki način izađe i tako izbjegne eventualna neizvjesna budućnost.

Ako Microsoft zaista kupi Yammer, to će onda biti vrlo značajan potez kompanije u modernizaciji svojih društveno-poslovnih alata. No, isto tako, Microsoft je imao nekoliko akvizicija koje mu nisu donijele skoro ništa, vrlo je teško utvrditi kakvu je vrijedost kompanija dobila sticanjem kompanije aQuantive koje je vrijedilo 6,3 milijarde dolara, ili 1,5 milijardi dolara za Dynamics NAV, ili 500 milijuna dolara za Danger Mobile, ili 1,2 milijarde dolara za FAST pretraživanje, a mislim da ne treba ni spominjati prošlogodišnju kupovinu Skype-a za fantastičnih 8,5 milijardi dolara.

Postavlja se pitanje, što Microsoft misli učiniti sa sticanjem kompanije Yammer i njene tehnologije. Ostaje da se vidi kako će se ovi pregovori o kupovini završiti i kakvi su Microsoft-ovi planovi.