samsung_gaikai_cloud_gaming

Kompanija Samsung sprema se za ulazak na tržište igara posredstvom Cloud-gaming servisa Gaikai. Naime, iako su prošlonedeljne glasine govorile da Sony pregovara o partnerstvu sa Cloud gaming servisom Gaikai ipak je u pitanju Samsung koji na ovaj način želi da korisnicima omogući streaming igara na svoje LED televizore.

Korejski elektronski gigant planira da svoj ulazak na tržište igara zvanično objavi na Entertainment Expo (E3) koji se održava sledeće nedelje. Ulazak Samsung-a doneće velike promene na tržištu igara na kom vladaju Sony, Microsoft i Nintendo.

Za razliku od ove tri kompanije, Samsung neće imati konzolu za igranje već će koristiti Cloud-gaming tehnologiju za stream igara na nove modele televizora koji će se u prodaji naći ove godine.

Kod Cloud gaminga, igre se ne obrađuju na korisnikovom kompjuteru ili televizoru, one se samo tamo prikazuju. Obrada se odvija u web data-centrima ili Cloud-u a streaming ka korisniku preko širokopojasne konekcije. Igrice mogu biti prikazane u rezoluciji 720p ili u 1080p.

Za Samsung ovo znači da ne mora da prodaje konzolu za igranje. Da bi igrali igrice, zainteresovani potrošači jednostavno trebaju univerzalni kontroler igre koji je USB kompatibilan i televizor sa širokopojasnom konekcijom. Takođe, korisnici će moći igrati igrice i na svojim računarima.

Kompanija Samsung se ne oslanja na startup Gaikai za uslugu gaming-a. U ovom slučaju, Gaikai obezbeđuje infrastrukturu data centra i streaming tehnologiju dok je Samsung zadužen da obezbedi igre. Prema navodima startupa Gaikai, do sada je obezbeđeno 37 igara među kojima su i "Mass Effect 3" i "Need For Speed: The Run".

Kompanija Samsung navodno će uskoro početi da prihvata beta prijave za korisnike koji imaju ES7100, ES7500 i ES8000 LED televizore.