identificiranje utjecajnih online osoba

Identifikacija relevantnih osoba sa velikim online utjecajem postao je sastavni dio suvremenih korporativnih i potrošačkih komunikacija. Kombinacijom besplatnih alata možete suziti i ubrzati vaše pretraživanje.

Gdje pronaći ove utjecajne online osobe? Najpopularnija mjesta na kojima se mogu pronaći su blogovi, Twitter, Facebook i YouTube. Ovi uticajni pojedinci također djeluju u profilisanim online zajednicama, manjim društvenim mrežama i forumima.

Možemo izdvojiti tri koraka u procesu identificiranja:

  1. Pretraživanje sa ključnom riječi (frazom) na više platformi
  2. Kreiranje početnog popisa na temelju utvrđenih kriterija (profili)
  3. Uraditi rangiranja i preporuke na temelju relevantnosti i utjecaja

Kao što smo spomenuli, utjecajne online osobe prisutne su i aktivne na mnogim mjestima. Zbog sažetosti, pretpostavićemo da su:

  • Utjecajne online osobe aktivne na Twitter-u
  • Utjecajne online osobe aktivne na nekom blogu

U većini slučajeva blogovi koriste Twitter kao kanal za širenje svog sadržaja. Imajući ovo na umu, u procesu koji ćemo koristiti fokusirat ćemo se na podatke koje možemo skupiti na Twitter-u i bloga. Početni koraci uključuju:

  • Pretraživanje po ključnim riječima
  • Pretraživanje po lokaciji

Postoje veliki broj alata koji mogu da vam pomognu u ovom procesu a mi ćemo izdvojiti tri:

Pretpostavit ćemo da su sve osobe popunile svoje Twitter biografije i da su unijeli točne podatke o svojoj lokaciji (iako to nije slučaj u praksi).

Twiangulate i FollowerWonk imaju toliko varijacije po pitanju što i koga možete tražiti da ćete se oduševiti.

Twiangulate je sjajan alat. Ne samo da omogućuje pretraživanje biografije po ključnim riječima već možete dodati i lokaciju a također možete dodati i još neke filtrire. Recimo da želite pronaći Twitter korisnike u Sloveniji koji u svojoj biografiji imaju frazu “Internet marketing”.

twitter alat Twingualte

U ovom primjeru, rezultati su razvrstani po broju sljedbenika koji svaki korisnik ima.  U srednjem okviru za pretraživanje možete uraditi dodatno pretraživanje i pronaći sljedbenike neke osoba na osnovu neke ključne riječi ili fraze.

Twiangulate-2

Biti u mogućnosti saznati tko je utjecajna osoba u određenom gradu, državi ili industriji, glavna je značajka alata Twiangulate. A izdvojite malo vremena i poigrate se malo sa ovim alatom, pronaćete da postoji još mnogo drugih opcija za pretraživanje koje vam mogu biti od velike koristi.

Alat FollowerWonk u svojoj besplatnoj verziji omogućuje vam slične značajke kao i Twiangulate, pretraživanje biografija Twitter korisnika po ​​ključnoj riječi (frazi) i lokaciji. Osim toga možete odrediti minimalan ili maksimalan prag koji se odnosi na broj sljedbenika ili osoba koje sljede (značajka koju Twiangulate alat nema na raspolaganju).  Potrebno je reć da su mnoga izvješća i značajke rezervirane za plaćenu verziju FollowerWonk alata.

twitter alat FollowerWonk

Prvi dio procesa identifikacije sa ovim je završen. FollowerWonk vam je u svojim rezultatima dao ocjenu utjecaja određene osobe, nju morate uzeti sa rezervom. Naravno, vi tim ocjenama online utjecaja možete dati malo više relevantnosti tako što ćete neke osobe “provući” kroz drugi alat za ocjenu online utjecaja kao što je TweetLevel.

Nakon toga trebali bi malo bolje pogledati blog na kom je ta osoba aktivna. Na umu treba imati nekoliko stvari kao što su učestalost postova, broj komentara po postovima i broj retweets po postu. U ovom procesu može vam pomoći alat BlogLevel. On će vam dati ocjenu utjecaja za blog, kao i još neke specifične rezultate.

Tek nakon što završite sa ovim možete preći na rangiranje dobivenih rezultatata. Konačno, ovisno o prirodi svog djelovanja, može odrediti tko je za vas najpogodnija osoba za suradnju.