firefox-os

Mozilla nastavlja sa svojim mobilnim ambicijama, kompanija je objavila da će se mobilni operativni sustav poznat kao Boot to Gecko od sada zvati Firefox OS. Mozilla također navodi da je Firefox OS već dobio podršku glavnih svijetskih mobilnih operatera, kao i nekoliko proizvođača mobilnih uređaja.

Mozilla mobilni operativni sustav potpuno je open-source a njegovo sučelje izgrađeno sa HTML5 i CSS web standardima, što ga čini izuzetno prilagodljivim. Ovaj mobilni operativni sustav izgrađen na Linux kernelu a Mozilla je razvila API za razne funkcije kao što su brojčanik telefona, fotoaparat i 3D grafike. Developerima je omogućeno da iskoristite ove API za kreiranje novih sučelja i aplikacija. Mozilla je nedavno na Samsung Galaxy S II demonstrirala koncept sučelja, ističući njegovu brzinu reagiranja na dodir, 3D grafiku, tipkovnicu na zaslonu, online trgovinu za razne web aplikacije i ostalo.

Naravno, i Google-ov mobilni operativni sustav Android također je besplatan i dobro radi na uređajima sa slabijim performansama pa je stoga malo nejasno na koji način će Mozilla pokušati da ugrozi konkurente i osvoji dio ovog tržišta. Svakako da je velika prednost njegov fokus na HTML5. Budući da je Firefox OS u potpunosti baziran na web standardima, developeri aplikacija će moći praviti HTML5 aplikacije sa sposobnostima koje su do sada obično bile dostupne samo putem iOS i Android aplikacija. Iako je ovo novost za developere, Mozilla će se još morati potruditi kako bi privukla korisnike na svoj mobilni operativni sustav.

Prvi uređaj sa Firefox OS imat će Qualcomm Snapdragon procesor a očekuje se da će se pojaviti u Brazilu početkom 2013 godine putem Telefonica Vivo branda. TCL Communication Technology i ZTE su predstavljeni kao prvi proizvođači partneri, uz operatera poput Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia i Telenor, koji žele u svojoj ponudi imati pametne telefone sa Firefox OS.

Trenutno, developeri aplikacija moraju modificirati svoj Kod kako bi prilagodili svoje aplikacije za druge mobilne platforme a Mozilla se nada da će sa svojim Firefox OS uspjeti to promijeniti, sa aplikacijama koje bi se pokretale u pregledniku, a koje bi još uvijek izgledale kao izvorne aplikacije sa pristupom osnovnim telefonskim sposobnostima poput pozivanja, SMS poruka i igranja.