Ray Bitar

Izvršni direktor Full Tilt Poker, Ray Bitar, uhapšen je juče pod optužbom da učestvovao u online prevari poznatoj kao Ponzi šema. Ray Bitar neko vreme uspevaoje je da izbegne hapšenje živeći u Irskoj, ali je juče odveden u policijski pritvor nakon što je njegov avion sleteo međunarodni aerodrom John F. Kennedy. Prema nekim informacijama Ray Bitar se vratio u SAD kako bi se suoči sa optužbama Američkih Vlasti.

Online poker kao tržište nalazi se u nemilosti vlasti već više od godinu dana. Naime, Američke Vlasti još uvek vode oštru debatu po pitanju zakonitosti online kockanja. Trenutno su aktivnosti Full Tilt Poker sajt zamrznute od strane FBI i Američkog Ministarstva Pravde, koji su do daljnjeg blokirali sredstva njegovih igrača.

Poslednjih 15 meseci ulažem velike napore u pronalaženje mogućeg rešenja za odmrzavanje sredstava naših igrača. Ovaj moj povratak svakako je deo tih napora. Verujem da se ova saga bliži kraju, ja ću učiniti sve da se naši igrači obeštete, i nadam se da će se to desiti uskoro,

navodi se u saopštenju objavljenom danas koje potpisuje Ray Bitar.

Ray Bitar sa mnogim svojim kolegama iz svetu online pokera optužen su za mnoge nezakonite radnje kao što su ilegalno kockanje, bankarske prevare i pranje novca. Osim ovoga, Ray Bitar i nekoliko Full Tilt rukovodilaca optuženo je za pokretanje tkz. Ponzi šeme, kompanija je navodno koristila sredstva uzeta od igrača kako bi isplatila unovčavanje virtualnih čipova drugih igrača. Full Tilt nije bio u stanju da isplati neke igrače koji su željeli da unovče svoje čipove, pa su se oni odlučili na pokretanje građanske parnice protiv sajta što je na kraju rezultiralo interesovanjem Ministarstva Pravde koje je pokrenulo veliku istragu o poslovanju online poker sajtova.

Trenutno se Full Tilt nalazi u pregovorima o prodaji konkurentu PokerStars, koji se nalazi u sličnim pravnim problemima. Mnogi smatraju da bi prodaja mogla konsolidovati pravna pitanja dve kompanije i stvoriti bolje predstavke za efikasnije pregovore sa Ministarstvom Pravde.

Online poker tržište je pre nekoliko godina u Americi bio posao vredan nekoliko milijardi dolara, danas ovo tržište skoro da je nestalo ostavljajući ove kompanije praktično pred bankrotom a bivše "profesionalne" online poker igrača u potrazi za nekim stvarnim poslom.