sa novim usb standardom moci cete puniti laptop

USB 3.0 Promoter Group je odobrio novi standard za povezivanje na USB interfejs koji će omogućiti USB portu da obezbedi i do 100 W snage i tako eliminiše potrebu za adapterom za punjenje laptopa i drugih elektronskih uređaja. Trenutni USB 3.0 omogućava snagu od 4,5 vati.

Postojeći USB kablovi su sposobni za punjenje uređaja poput kamera i telefona, kao i za napajanje eksternih hard diskova, Brad Saunders, predsednik USB 3.0 Promoter Group, ističe da sa novim USB standardom svi proizvođači uređaja jednog dana će moći da koriste isti, kompatibilni kabl za napajanje, što će biti velika pobeda za potrošače.

Ovaj potez mogao bi dovesti do toga da postojeće rešenje za punjenje laptopa postane zastarelo. Osim toga, korisnici bi ubuduće koristiti samo jedan kabl za napajanjekoji bi bio povezan na USB hub kako bi se napajalo više uređaja u isto vreme.

Proizvođači mobilnih telefona prošli su kroz sličan proces sa masovnim usvajanjem microUSB standarda. Taj potez je nastao kao rezultat pritiska koji je došao od velikog broja ekoloških i Vladinih organa. Sa novim USB standardom, proizvođači laptop računara, monitora i ostale periferije verovatno će proći kroz sličan proces promena.

Sposobnosti novog standarda da šalje snagu u oba smera je sposobnost koja će sasvim sigurno doneti mnoštvo novih i uzbudljivih modela njegovog korišćenja, uključujući i mogućnost napajanja laptopa tako što bi ga priključili na eksterni monitor ili štampač.

Novi standard će biti kompatibilan sa postojećim uređajima i kablovima, a potrošači koji žele da iskoriste nove mogućnosti napajanja uređaja morati će kupiti nove kablove.

Iako je novi standardni već u završnoj fazi razvoja, Brad Saunders predviđa da potrošači neće videti kompatibilne uređaje najmanje do sredine naredne godine. Poređenja radi, USB 3.0 formalno je odobren 2008 godine a prvi USB 3.0 potrošački uređaji pojavili su se tek 2010 godine.