apple protiv samsunga

Zadnjih nekoliko mjeseci u SAD-u se vodio Sudski proces u kom je Apple tvrdio da je Samsung kopirao njegove proizvode, iPhone i iPad kršeći njegova prava na patente, žigove i korisničko sučelje. Neki od obuhvaćenih proizvoda u ovom slučaju su Nexus S, Epic 4G, Galaxy S 4G, na Samsung Galaxy Tab, i nekoliko drugih. Nakon dramatičnog suđenja, juče je donijeta presuda u korist kompanije Apple.
Presuda je donesena jednoglasno, Apple je dobio pravo na 1,045 milijarde dolara odštete iako je kompanija tražila više od 2,5 milijardi dolara od Samsung-a.

Porota navodi da je Samsung povrijedio mnoge Apple-ove patente te da je u većini slučajeva Samsung kršio patente svjesno i namjerno. Porota je utvrdila i da su Apple-ovi patenti u potpunosti valjani.

Kompanija Samsung uspjela je dobiti u jednom slučaju, patenta D'889, koja pokriva izgled iPad dizajna, uključujući edge-to-edge stakla, tanki okvir i zaobljene uglove. U ovom slučaju, porota je utvrdila da Galaxy Tab nije prekršio patent kompanije Apple.

S druge strane, utvrđeno je da Apple nije prekršio niti jedan Samsungov patent, iako je porota utvrdila da su patenti valjani. Kao rezultat toga, porota je odlučila odbaciti Samsung zahtjev za odštetu kao neosnovan.

Sukob kompanija Apple i Samsung datira od 2010 godine kada se Apple sastao sa Korejskim proizvođačem u vezi navodnog kopiranj iPhone i iPad-a. Kada se ništa nije moglo riješiti pregovorima, Apple je podnio službenu tužbu 2011 godine. U njoj Apple navodi da je Samsung povrijedio sedam njegovih patenata koji se odnose na dizajn njegovih uređaja, kao i na različite funkcije unutar svog operativnog sustava. Apple je doveo u pitanje više od 20 Samsung uređaja.

Samsung je podnio kontratužbu, navodeći da je Apple povrijedilo nekoliko njegovih telekomunikacijskih patenata i drugih koji se odnose na način na koji fotoaparat funkcionira na pametnom telefonu, tražeći gotovo 400 milijuna dolara odštete.

Današnju presudu ne treba gledati kao pobjedu Apple-a već kao poraz američkog potrošača. Ova presuda će dovesti do manjeg izbora, manje inovacija, te potencijalno viših cijena. Žalosno je da se zakonom o patentima može manipulirati tako da se jednoj kompaniji da monopol nad pravokutnikom sa zaobljenim uglovima, ili na tehnologiju koja se unaprjeđuje svaki dan od strane Samsung-a i drugih kompanija. Potrošači imaju pravo na izbor, i oni znaju što kupuju kad kupe Samsung-ove proizvode. Ovo nije konačna riječ u ovom slučaju ili u bitkama koje se vode u Sudovima diljem svijeta, od kojih su neki već odbacili mnoge tvrdnje kompanije Apple. Samsung će nastaviti da radi na inovacijama i nuđenju izbora potrošačima,

navodi se u priopćenju kompanije Samsung.

Kompanije Apple i Samsung vode 50 sudskih procesa diljem svijeta u kojima se potražuje odšteta vrijedna milijarde dolara. Njemački Sud nedavno je zabranio prodaju Samsung Galaxy Tab 7.7 zbog kršenja patenata kompanije Apple.

Sud je za 20. rujan zakazao ročište na kom će se odlučiti da li će neki Samsung-ovi uređaji biti zabranjeni u SAD-u. Do 27. kolovoza Apple treba da podnese svoje zahtjeve za zabranu prodaje određenih Samsung uređaja a Samsung onda ima dva tjedna da na njih odgovori.