viber

Unatoč lošoj reputaciji koju ima u svijetu, Bjelorusija je postala obećavajuće mjesto za tehnološke kompanije i softversko poslovanje. Jedna od trenutno najpopularnijih aplikacija na svijetu, Viber, napravljena je u Bjelorusiji.

Prije šest godina slobodna gospodarska zona otvorena je u glavnom gradu Minsku, koja pruža nekoliko poreznih olakšica rezidentnim kompanijama i njihovim namještenicima. Od tada je izvoz Bjeloruskog softvera porastao više od 2.000 posto, prošle godine bio je vrijedan 270 milijuna dolara. Treba reći da Američke kompanije kupuju polovicu Bjeloruskih softverskih proizvoda i IT usluga.

Među velikim međunarodnim klijentima su Coke, Google, Halliburton, Chevron, Citigroup, Sears, Colgate-Palmolive, Siemens, Mercedes-Benz, Bosch, Philips, Samsung i Londonska burza.

Jedan od najuspješnijih Bjeloruskih proizvoda je Viber, aplikacija koja trenutno ima blizu 100 milijuna korisnika i  koja omogućuje ljudima da razgovaraju i šalju poruke putem mobitela bez plaćanja naknade.

Talmon Marko i Igor Magazinik pokrenuli su Viber prije dvije godine. Matična kompanija je u Iraelu ali je aplikacija Viber u potpunosti razvijena u Bjelorusiji.

Viber se pojavio kao produkt slabosti vodećeg pružatelja telefonskih usluga putem Interneta, Skype, da napravi pouzdanu aplikaciju za mobilne telefone.

Talmon Marko je često putovao i pri tome koristio Skype kako bi ostao u kontaktu sa prijateljima i kolegama. No, njegovi kontakti morali su biti za računalom ili imati Skype pokrenut na svojim pametnim telefonima kako bi ih mogao kontaktirati. Frustriran što mora zakazivati razgovore na Skype počeo je razmišljati o načinima za poboljšanje arhitekture Skype-a uz zadržavanje privlačnosti njegovih besplatnih usluga. Tako je nastao Viber, koji radi u sinkronizaciji sa pametnim telefonom, što omogućuje da su korisnici uvijek dostupni za prihvaćanje besplatnih poziva.

Viber je pokrenut 9. studenog 2010 godine i bio je ograničene samo na izraelski iPhone App Store. Ubrzo nakon toga, ohrabreni lokalnim uspjehom, Talmon Marko i Igor Magazinik odlučili su predstaviti svoju Viber aplikaciju cijelom svijetu. Za manje od mjesec dana od debija, Viber je imao 1,8 milijuna korisnika.

Na samom početku razvoja Viber-a znali smo da imamo nešto veliko jer u tom prostoru niji bilo konkurencije. Skype je zamišljen kao desktop program, što mu predstavlja problem jer nikako ne uspjeva da bude dovoljnno dobro prihvaćen od strane korisnika pametnih telefona. Da biti bili dostupni za poziv na Skype, morate pokrenuti program i biti prijavljeni. Ako niste prijavljeni ili ako je program ugašen, nitko vas ne može kontaktirati,

navodi Talmon Marko.

Viber je konstruiran sa fokusom na pametne telefone. Kompanija navodi na je na razvoju aplikacije radilo 10 ljudi, da je potrošeno manje od milijun dolara i da nisu imali nikakav marketinški proračun.

Kada želite obaviti poziv preko Viber-a, vaš zahtjev se preusmjerava na središnji Viber server koji provjerava da li primatelj poziva trenutno ima Viber pokrenut na svom telefonu (u pozadini). Ako je ima, telefon počinje da zvoni, a ako Viber nije uključen, telefona primatelja poziva će primiti obavijest koja će u suštini automatski uključiti Viber, uzrokujući zvonjenje telefona.

Nakon što vaš prijatelj odgovori na poziv, audio se preusmjerava na najbliži Viber server, kako bi se osigurala veza. Ako ste započeli razgovor putem Wi-Fi mreže a zatim tomom razgovora izašli izvan njenog dosega, Viber će automatski prebaciti poziv na vašu 3G mobilnu mrežu. Korisnik ovo neće ni primjetiti.

Viber navodi da koristi HD audio, što pruža bolju kvalitetu zvuka od mobilne ili fiksnom telefonije.

Treba reći da unatoč svojoj popularnosti na desktop računalima i velikom broju zaposlenih, Skype ipak nije uspio osvojiti pametene telefone. Skype se debitirao sa Android verziju svog mobilnog proizvoda u listopadu 2010, pune dvije godine nakon pojave Androida.

Prošle godine kompanija Microsoft kupila je Skype za fantastičnih 8,5 milijardi dolara. Sada Skype ima skoro milijardu registriranih korisnika, što je 10 puta više od Viber-a. Talmon Marko i Igor Magazinik vjeruju da Viber u budućnosti može ozbiljno ugroziti Skype na ovom polju besplatnih VoIP usluga.

Teško je reći kolika je Viber-ova tržišna vrijednost s obzirom da kompanija trenutno nudi svoje usluge potpuno besplatno. No, neke pretpostavke se mogu doneti na osnovu toga koliko je Microsoft platio za Skype.

Trenutno, Viber ima oko 100 milijuna korisnika i preko njega se pošalje više od dvije milijarde SMS poruka mjesečno, te obave razgovori u dužini od 1,5 milijarde minuta. Kompanija planira pokretanje plaćene premium usluge kao i desktop verzije s ciljem povećanja baze korisnika i ostvarivanja prihoda.

Korisnici iOS i Android uređaja Viber aplikaciju mogu preuzeti sa Apple App Store i Google Play Store.