web building

Jedna od najistrajnijih blackhat webspam tehnika koju i dalje viđamo svakako je hakovanje sajtova. Prvi čovek Google Web Spam tima, Matt Cutts, naglašava da je Google-ov besplatni “Fetch as Googlebot” alat izuzetno koristan način da vidite da li ste uspešno očistili hakirani sajt.

Hakeri se služe različitim tehnikama, koje su lukave ali se može reći i prilično uobičajene. Najčešći slučaj hakiranja web sajta rezultira time da sve izgleda normalno kada direktno dođete na web sajt, tada ćete videti sadržaj potpuno normalno. Međutim, kada na taj hakirani web sajt dođete putem pretraživača, videt ćete drugačiji sadržaj.

Razlog zašto hakeri ovo rade prilično je jednostavan, na ovaj način hakovani sadržaj teže je pronaći a samim tim i ukloniti, i u svemu tome hakirani sadržaj ostaje duže aktivan. U ovom slučaju potrebno je ići mnogo dublje kako bi se očistio ovaj hakerski sadržaj iz vašeg sistema. Google daje nekoliko saveta kako da očistite hakerski sadržaj sa svog sajta ali isto tako naglašava da je svaki web sajt drugačiji.

Google nudi sjajan besplatan alat “Fetch as Googlebot” koji treba da vam pomogne u proceni da li je web sajt očišćen od hakerskog sadržaja ili ne. Ovaj alat vam zapravo omogućava da pošaljete Googlebot na vaš web sajt i tako vidite šta Google vidi kada Fetch-uje stranicu. Ovaj alat će vam pokazati ako je web sajt još uvek hakovan.

Da bi koristili “Fetch as Googlebot” alat, moraćete dodati i verifikovati svoj sajt u Google Webmaster Tools a zatim slediti ovih nekoliko koraka:

  1. Na početnoj stranici Webmaster Tools kliknite na sajt koji želite
  2. Na komandnoj tabli (Dashboard), pod stavkom Zdravlje (Health), kliknite na Fetch as Googlebot
  3. U okviru za tekst upišite putanju do stranice koju želite da proverite
  4. U padajućoj listi izaberite tip fetch-a koji želite. Da biste videli ono što Googlebot vidi (kako Google pretraživač vidi neku stranicu), izaberite Web. Da biste videli šta Google-ov mobilni pretraživač vidi, izaberite cHTML ili Mobile XHTML / WML.
  5. Kliknite na Fetch

Treba reći da “Fetch as Googlebot” alat možete koristiti za do 500 URL nedeljno.