lumia 920

Zamislite da sedite za računarom i da bežično punite vaš telefon dok u isto vreme sinhronizujete nove podatke na računaru. U tom svetu bi isto tako mogli bi bežično puniti svoj telefon koji držite na komandnoj tabli automobila i ne razmišljati o tome da li imate kablove za punjenje.

Ovaj svet više nije tako daleko, kompanija Nokia je nedavno predstavila svoj novi Windows Phone 8 telefon Lumia 920 koji donosi bežično punjenje. Ova mogućnost ugrađenog bežičnog punjenja koje nudi Nokia Lumia 920 ne zahteva da widgeti budu priključeni na USB port pametnog telefona kako bi ga napunili sa magnetnog indukcionog “power pad-a” šo je tipični bežični proces punjenje koji se danas korist.

Novina u bežičnom punjenju koju Nokia donosi je ta da Lumia 920 samo treba da se stavi na “power pad”.

Trenutno industrijom bežičnog punjenja dominira Duracell Powermat tehnologija koja se zasniva na tehnologiji magnetne indukcije, koji je jedan od dva oblika bežičnog punjenja. Ali to bi se vrlo brzo moglo promeniti zahvaljujući Wireless Power Consortium Qi, otvorenom standardu za bežično punjenje.

Powerma-duracell

Za vrlo kratko vreme proizvodi 120 kompanija već su sertifikovani da su usaglašeni sa Qi standardom. Među sertifikovanim proizvodima su LG Optimus LTE2 i Panasonic Eluga pametni telefoni, postolja za punjenje (charging pads), kontrolori za igranje, Blu-ray Disc rekorderi, punjači telefona u automobilima, moduli za punjenje koji mogu ugraditi u nameštaj, i još mnogo toga.

Treba reći da postoje neke male razlike u Qi proizvodima za bežično punjenje koji se danas razvijaju. Neki koriste tehnike magnetne indukcije za punjenje, koje zahtevaju da mobilni uređaj bude u kontaktu sa uređajem za punjenje. Drugi koriste rezonantno punjenje, koje omogućava da mobilni uređaj ne mora da bude povezan sa uređajem za punjenjm ali mora biti postavljen u njegovoj blizini.

Punjenje pomoću magnetne indukcije podrazumeva dva namotaja kalema, kod predajnika i kod prijemnika. Naizmenična struja u kalemu predajnika generiše magnetno polje, koje indukuje napon u kalemu prijemnika.

Nasuprot tome, rezonantno punjenje nudi bežični prenos struje do uređaja na daljinu od 5 do 40 mm od izvora napajanja.

Rezonantno punjenje se zasniva na istoj kalem predajnika / kalem prijemnika tehnologiji kao i punjenje magnetnom indukcijom, ali se u ovom slučaju struja prenosi na većoj udaljenosti. Na primer, možete napuniti svoj mobilni telefon tako što bi ga stavili blizu laptopa koji ima sposobnost rezonantnog punjenje.

Trenutno nema niti jednog uređaja sa rezonantnim punjenjem na tržištu a će se to uskoro promeniti s obzirom da Intel ubrzano radi na razvoju bežičnog čipa.

Intel je još 2008 godine prikazao tehnologiju koja može bežično puniti mobilne uređaje. Intel-ova tehnologija Wireless Charging Technology (WCT) omogućava da korisnik puni svoj pametni telefon pomoću laptopa. Krajem prošlog meseca Intel je objavio partnerstvo sa Integrated Device Technology Corp. (IDT) s ciljem razvoja čipsetova za WCT proizvode.

Proizvodi koji će koristiti ove Intel-ove čipsetove trebali bi se pojaviti na tržištu sledeće godine. Prema nekim navodima sledeći Apple MacBook laptop će imati sposobnost bežičnog punjenja zasnovanog na Intel-IDT tehnologiji. Svi sa uzbuđenjem očekuje ovu novu tehnologiju koja će da promeni mnoge stvari. Zamislite šta će se sve promeniti, i to je tek početak.

Trenutno, bežični punjači mogu da obezbede do 5 watt-i, što je ekvivalent većini USB punjača koji su danas dostupni. Poređenja radi, USB port na laptopu nudi samo 2,5 watt-i.

Neki od najnovijih USB punjača korisnicima nude brzo punjenje svojih uređaja sa 10 watt-i.

Wireless Power Consortium radi na proširenju svoje Qi specifikacije kako bi se omogućilo 10 watt-no punjenje. Pametni telefoni sa bežičnim punjenjem u SAD-u će se pojaviti u u ovom kvartalu, dok će Evropa malo kasniti,

saopštio je Menno Treffers, predsednik WPC.

S druge strane, tržište Japana na kom je bežično punjenje nešto zreliji, nekoliko kompanija je pokrenulo kombinaciju proizvoda, gde se jedan sistem može koristiti za punjenje uređaja dok prenosi podatke. Japan je najveće tržište za bežično punjenje, gde je gotovo nemoguće kupiti mobilni telefon bez ove ugrađene mogućnosti.

Na primer, pre nekoliko dana kompanija TDK predstavila je Bluetooth zvučnik koji koristi magnetnu indukciju za napajanje mobilnih telefona, ali i da pušta muziku koja se nalazi na njima.

TDK-bezicno-punjenje-telefona

Svakako da je ovo vrlo interesantna tehnologija za automobilsku industriju koja će sigurno nastojati da je vrlo brzo implementira.

Ova tehnologija je poboljšana do te tačke da je potrebno isto vremena za punjenje uređaja kao što bi to bilo potrebno sa kablom tako da je zaista blizu dan kada vam kablovi neći biti potrebni

navodi Ken Dulaney, analitičar u kompaniji Gartner.