display-ad-market-share

Google i Facebook vode bitke na mnogim poljima, uključujući i društveno umrežavanje, a prema nalazima analitičke kompanije eMarketer, Google će ove godine nadmašiti svog mlađeg rivala u jednoj vrlo važnoj oblasti, zaradi od prikazivanja oglasa.

Prema procenama kompanije eMarketer, Google će u SAD ove godine imati 2,31 milijardu dolara prihoda od prikazivanja oglas što mu donosi 15,4 odsto tržišnog udela. To znači da će Google povrati titulu koju je prošle godine izgubio od Facebooka kao najveći prodavac digitalnih oglasa.

Kompanija eMarketer se u svojim procenama bazira na podatke iz izveštaja kompanija i reflektuje prodaju oglašavanja za desktop i mobilne uređaje.

Prošle godine, najveće društvena mreža na svetu imala je najveće prihode od prikazivanja oglasa. Facebook je u 2011 godini imao 1,73 milijarde dolara prihoda ili 14,1 odsto dok je Google imao 1,67 milijardi dolara prihoda ili 13,5 odsto Američkog tržišta prodaje digitalnih oglasa.

display-ad-revKompanija eMarketer očekuje da će Facebook ove godine ostvariti 2,16 milijardi dolara prihoda od prodaje oglasa.

Yahoo, nekadašnji lider u prikazivanju oglasa u SAD-u, doživljava strahovit pad na ovom tržištu. Naime, kompanija Yahoo je 2010 godine sa 14 odsto udela suvereno vladala na ovom tržištu da bi samo dve godine kasnije pala na treće mesto. eMarketer porocenjuje da će Yahoo u 2012 godini ostvariti 1.39 milijardi dolara prihoda i sa samo 9,3 odsto američkog tržišta prikaza oglasa.

"Rast Google-a i Facebook-a na ovom tržištu dosta je snažan, daleko snažniji od svih ostalih. Google i Facebook zajedno će držati nešto malo manje od 30 odsto američkog tržišta prikaz oglasa čija vrednost je narasla za 21,5 odsto, na 14,98 milijardi dolara. Kompanija eMarketer procenjuje da će se dominacija ove dve kompanije nastaviti i da će one u 2014 godini zajednički držati 37 procenata ovog tržišta.